Češnjev zavitek
Print Friendly, PDF & Email

Če za pripravo češnjevega zavitka uporabimo že pripravljeno listnato testo, je čas, ki ga porabimo za pripravo le tega, zanemarljiv. Seveda pa lahko, če nismo v stiski s časom,  pripravimo Vlečeno testo sami. V času zorenja češenj, uporabimo sveže, ko pa sveže poidejo, uporabimo lahko tudi zamrznjene češnje. Češnjev zavitek je sladek, sočen in osvežujoč.

Češnjev zavitek

Češnjev zavitek – pripomočki

  • podlaga za valjanje
  • valjar
  • pekač
  • papir za peko
  • pečica
  • posoda za kuhanje
  • posoda za mešanje
  • čopič
  • jušna žlica

Češnjev zavitek – sestavine

  • zavojček listnatega testa (2 x 200 g)
  • 400 do 500 g češenj (oz. po želji)
  • 100 g kristalnega sladkorja
  • 1 žlica cimeta
  • 1 žlica ruma
  • 1 zavojček vanilijevega sladkorja
  • 100 g mletih mandeljev (ali lešnikov)
  • 3 žlice višnjeve marmelade (po želji drug okus)
  • 2 dcl vode (ali manj)
  • mleti sladkor (za posip)

Češnjev zavitek – postopek

V posodi v majhni količini vode segrejemo češnje do vročega (voda ne sme zavreti).

Češnjev zavitek

Češnje precedimo, jih malo ohladimo ter dodamo rum in jim primešamo marmelado.

Češnjev zavitek

V drugi posodi zmešamo mandlje, sladkor, vanilijev sladkor in cimet.

Češnjev zavitek

Suho mešanico vmešamo v češnje.

Češnjev zavitek

Listnato testo (vsako polovico zavojčka posebej) razvaljamo …

Češnjev zavitek

… in razmažemo češnjev nadev.

Češnjev zavitek

Testo zavijemo v zavitek ter ga premažemo s sokom, katerega smo shranili od precejanja češenj. Še posebej premažemo robove, da se nam kasneje testo ne “odlepi”.

Češnjev zavitek

Pečemo v vnaprej ogreti pečici na 180 stopinj Celzija, približno 40 do 45 minut oz. po občutku, ko se zavitek obarva.

Češnjev zavitek

Pekač vzamemo iz pečice in pustimo, da se zavitek malo ohladi. Še mlačnega posujemo z mletim sladkorjem.

Češnjev zavitek

Razrežemo na poljubno velike kose in postrežemo. Naj vam gre v sladko slast!

Ocena:
Skupaj: 13 Povprečno: 4.3]

Mojca A

Od malih nog sem bila mamin "asistent" v kuhinji in ta vloga mi je bila všeč. Rada jem in rada pečem, kuham malo manj, zato so tudi moji recepti bolj sladki, se pa najde tudi kakšen recept za lačen želodček, kateremu sladica šele sledi. Najbolj mi je v veselje, ko moje mojstrovine kmalu čudežno izginejo, domači pa se zadovoljno oblizujejo. :)

Dodaj odgovor