Češnjev zavitek
Če za pripravo češnjevega zavitka uporabimo že pripravljeno listnato testo, je čas, ki ga porabimo za pripravo le tega, zanemarljiv. Seveda pa lahko, če nismo v stiski s časom, pripravimo Vlečeno testo sami. V času zorenja češenj, uporabimo sveže, ko pa sveže poidejo, uporabimo lahko tudi zamrznjene češnje. Češnjev zavitek je sladek, sočen in osvežujoč.
Češnjev zavitek – pripomočki
- podlaga za valjanje
- valjar
- pekač
- papir za peko
- pečica
- posoda za kuhanje
- posoda za mešanje
- čopič
- jušna žlica
Češnjev zavitek – sestavine
- zavojček listnatega testa (2 x 200 g)
- 400 do 500 g češenj (oz. po želji)
- 100 g kristalnega sladkorja
- 1 žlica cimeta
- 1 žlica ruma
- 1 zavojček vanilijevega sladkorja
- 100 g mletih mandeljev (ali lešnikov)
- 3 žlice višnjeve marmelade (po želji drug okus)
- 2 dcl vode (ali manj)
- mleti sladkor (za posip)
Češnjev zavitek – postopek
V posodi v majhni količini vode segrejemo češnje do vročega (voda ne sme zavreti).
Češnje precedimo, jih malo ohladimo ter dodamo rum in jim primešamo marmelado.
V drugi posodi zmešamo mandlje, sladkor, vanilijev sladkor in cimet.
Suho mešanico vmešamo v češnje.
Listnato testo (vsako polovico zavojčka posebej) razvaljamo …
… in razmažemo češnjev nadev.
Testo zavijemo v zavitek ter ga premažemo s sokom, katerega smo shranili od precejanja češenj. Še posebej premažemo robove, da se nam kasneje testo ne “odlepi”.
Pečemo v vnaprej ogreti pečici na 180 stopinj Celzija, približno 40 do 45 minut oz. po občutku, ko se zavitek obarva.
Pekač vzamemo iz pečice in pustimo, da se zavitek malo ohladi. Še mlačnega posujemo z mletim sladkorjem.
Razrežemo na poljubno velike kose in postrežemo. Naj vam gre v sladko slast!