Božanska jogurtova tortica s sadjem
Ste si vedno želeli narediti tortico, ki bi vaše prijatelje in domače tako očarala, da bi za vsako praznovanje želeli, da jo ponovno spečete? Če je odgovor da, potem je ta jogurtova tortica prava za vas. Tortica je zelo osvežilna in vanjo paše katerokoli sadje tako, da predstavljam samo eno od možnosti z višnjami in malinami, čeprav je čudovita tudi z svežimi ali zmrznjenimi jagodami, malinami, borovnicami, gozdnimi sadeži, gozdnimi jagodami …
Božanska jogurtova tortica s sadjem – pripomočki:
- 3 posode za mešanje
- lonček za kuhanje
- tehtnica
- električni mešalnik
- okrogli pekač (sama uporabljam premer 28 cm)
Božanska jogurtova tortica s sadjem – sestavine:
Spodnji del:
- 80 g kokosovega sladkorja (lahko uporabite tudi trsnega, belega,…)
- 3 jajca
- 1 vanilijev sladkor
- 100 g pirine moke (lahko tudi navadne ali katere druge moke)
Zgornji del:
- 1 vanilijev sladkor
- 2 vanilijeva jogurta
- 2 navadna jogurta
- 130 g sladkorja v prahu
- sok pol limone
- 5 žlic ruma
- 12 lističev želatine
- 250 ml sladke smetane
- jagodna marmelada (lahko tudi katera koli druga) – predlagam džem
- 500 g sadja oz. lahko tudi manj
Božanska jogurtova tortica s sadjem – postopek:
Vanilijev sladkor, kokosov sladkor in jajca zmešamo penasto.
Dodamo še moko in dobro zmešamo in vse skupaj vlijemo v tortni pekač. Pečemo 15 min na 180°C.
V drugi posodi z žlico zmešamo jogurte, sladkor v prahu in sok limone ter vaniljev sladkor. Lističe želatine namočimo v mrzlo vodo in med tem segrejemo rum. Ko se rum segreje vanj položimo ožete lističe želatine in dobro zmešamo, da se stopi (želatina ne sme zavreti). Rum in želatino zmešamo v posodo z jogurti. V ločeni posodi zmešamo smetano in jo dodamo ostali jogurtovi masi.
Ko je pecivo pečeno, ga vzamemo iz pekače in pustimo, da se malo ohladi. Prepikamo ga z zobotrebcem in namažemo z marmelado.
Nanj položimo večino sadja (nekaj ga prihranimo za okrasitev) tako, da je pecivo v celoti pokrito.
Čez prelijemo jogurtovo maso in po želji okrasimo.
Najslajša bo, če jo pustite čez noč da se dobro strdi, če ne gre drugače jo lahko naredite tudi zjutraj in bi morala biti v približno 3 urah že strjena.