Bougatsa
Print Friendly, PDF & Email

Pravijo, da je bougatsa grška sladica, ki pravzaprav izvira iz Makedonije in, če si v Grčiji zaželite sladek, dišeč in hrustljav zajtrk, si izberite sladko bougatso s kremo, posuto s sladkorjem in cimetom.

Obstaja veliko različic tega peciva, v nekaterih predelih Grčije pa jo pripravljajo tudi kot slan prigrizek (npr. s feto). Da pa si prihranimo pot in čas, si ravno tako dobro bougatso pripravimo kar doma. Ne potrebujemo posebnih sestavin in tudi ne veliko časa. Meni je najboljša sladka bougatsa s kremo, posuta s sladkorjem in cimetom. Za pripravo je bougatsa zelo enostavna, še posebej je dobrodošla za sladkosnede nestrpneže, ker je ni potrebno ohlajati, ponudimo jo še vročo. Vsak ugriz v hrustljavo kremno bougatso je pravi užitek!

Bougatsa

Bougatsa – pripomočki:

 • pekač velikosti 30 x 40 cm (približno)

Bougatsa – sestavine:

Za osnovo:

 • 500 g vlečenega testa (12-15 listov)
 • 150 g stopljenega masla

Za kremo:

 • 4 jajca
 • 2 rumenjaka
 • 250 g belega kristalnega sladkorja
 • 6 g pecilnega praška (cca. 1 majhna žlička)
 • 1 zavojček vaniljevega sladkorja ali 1 žlička vaniljeve arome v tekočini
 • 4 dl mleka
 • 4 dl sladke smetane za stepanje
 • 2 veliki žlici rjavega kristalnega sladkorja

Za posip:

 • sladkor v prahu okusu
 • mleti cimet po okusu

Bougatsa – postopek

Z maslom dobro premažemo pekač. Nato s stopljenim maslom premažemo list testa samo po zgornji strani in ga položimo v pekač.

Bougatsa

Premažemo še en list testa in ga položimo na list testa, ki je že v pekaču. Tako smo naredili listnato dno, na katerega bomo zložili vse preostale liste testa. Naslednji list testa (in potem vse preostale) pokapamo z maslom po zgornji strani in ga zlagamo “cik cak” oz. kot “harmoniko” ter ga položimo v pekač. Liste zlagamo narahlo in jih v pekaču ne stiskamo preveč skupaj.

Ko smo porabili vse liste testa, jih po površini pokapamo s preostankom masla. Pekač položimo v vnaprej ogreto klasično pečico na 200 °C in pri tej temperaturi pečemo 20 minut, da se zgornji robovi testa lepo rjavo obarvajo. Pečeno testo je zelo krhko in lomljivo. Potem, ko vzamemo pekač iz pečice, zmanjšamo temperaturo pečice na 180 °C.

Bougatsa

Za kremo penasto zmešamo jajca, rumenjake, sladkor in vaniljev sladkor (ali vaniljevo aromo), nato pa dodamo pecilni prašek, mleko in smetano. Dobimo penasto in bolj tekočo jajčno maso.

Bougatsa

Pečeno testo, katerega smo vzeli iz pečice, takoj prelijemo z jajčno maso. Najboljše je, da pri tem uporabimo zajemalko tako, da zalijemo vsak del testa. Pred ponovno peko, površino posujemo z rjavim sladkorjem.

Bougatsa

Pekač vstavimo nazaj v pečico ogreto na 180 °C in pri tej temperaturi pečemo še 20 do 25 minut. Ko je bougatsa pečena, vzamemo pekač iz pečice in ga pustimo nekaj minut (3-4 minute) pri sobni temperaturi, da se pecivo nekoliko “umiri”, nato pa še vročo bougatso posujemo z mletim sladkorjem in cimetom. Razrežemo jo takoj na poljubno velike kose …

Bougatsa

… in postrežemo.

Bougatsa

Prijetno sladkanje, pa naj bo to za zajtrk ali pa kasneje!

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.6]

Mojca A

Od malih nog sem bila mamin "asistent" v kuhinji in ta vloga mi je bila všeč. Rada jem in rada pečem, kuham malo manj, zato so tudi moji recepti bolj sladki, se pa najde tudi kakšen recept za lačen želodček, kateremu sladica šele sledi. Najbolj mi je v veselje, ko moje mojstrovine kmalu čudežno izginejo, domači pa se zadovoljno oblizujejo. :)

Dodaj odgovor