Bougatsa
Pravijo, da je bougatsa grška sladica, ki pravzaprav izvira iz Makedonije in, če si v Grčiji zaželite sladek, dišeč in hrustljav zajtrk, si izberite sladko bougatso s kremo, posuto s sladkorjem in cimetom.
Obstaja veliko različic tega peciva, v nekaterih predelih Grčije pa jo pripravljajo tudi kot slan prigrizek (npr. s feto). Da pa si prihranimo pot in čas, si ravno tako dobro bougatso pripravimo kar doma. Ne potrebujemo posebnih sestavin in tudi ne veliko časa. Meni je najboljša sladka bougatsa s kremo, posuta s sladkorjem in cimetom. Za pripravo je bougatsa zelo enostavna, še posebej je dobrodošla za sladkosnede nestrpneže, ker je ni potrebno ohlajati, ponudimo jo še vročo. Vsak ugriz v hrustljavo kremno bougatso je pravi užitek!
Bougatsa – pripomočki:
- pekač velikosti 30 x 40 cm (približno)
Bougatsa – sestavine:
Za osnovo:
- 500 g vlečenega testa (12-15 listov)
- 150 g stopljenega masla
Za kremo:
- 4 jajca
- 2 rumenjaka
- 250 g belega kristalnega sladkorja
- 6 g pecilnega praška (cca. 1 majhna žlička)
- 1 zavojček vaniljevega sladkorja ali 1 žlička vaniljeve arome v tekočini
- 4 dl mleka
- 4 dl sladke smetane za stepanje
- 2 veliki žlici rjavega kristalnega sladkorja
Za posip:
- sladkor v prahu okusu
- mleti cimet po okusu
Bougatsa – postopek
Z maslom dobro premažemo pekač. Nato s stopljenim maslom premažemo list testa samo po zgornji strani in ga položimo v pekač.
Premažemo še en list testa in ga položimo na list testa, ki je že v pekaču. Tako smo naredili listnato dno, na katerega bomo zložili vse preostale liste testa. Naslednji list testa (in potem vse preostale) pokapamo z maslom po zgornji strani in ga zlagamo “cik cak” oz. kot “harmoniko” ter ga položimo v pekač. Liste zlagamo narahlo in jih v pekaču ne stiskamo preveč skupaj.
Ko smo porabili vse liste testa, jih po površini pokapamo s preostankom masla. Pekač položimo v vnaprej ogreto klasično pečico na 200 °C in pri tej temperaturi pečemo 20 minut, da se zgornji robovi testa lepo rjavo obarvajo. Pečeno testo je zelo krhko in lomljivo. Potem, ko vzamemo pekač iz pečice, zmanjšamo temperaturo pečice na 180 °C.
Za kremo penasto zmešamo jajca, rumenjake, sladkor in vaniljev sladkor (ali vaniljevo aromo), nato pa dodamo pecilni prašek, mleko in smetano. Dobimo penasto in bolj tekočo jajčno maso.
Pečeno testo, katerega smo vzeli iz pečice, takoj prelijemo z jajčno maso. Najboljše je, da pri tem uporabimo zajemalko tako, da zalijemo vsak del testa. Pred ponovno peko, površino posujemo z rjavim sladkorjem.
Pekač vstavimo nazaj v pečico ogreto na 180 °C in pri tej temperaturi pečemo še 20 do 25 minut. Ko je bougatsa pečena, vzamemo pekač iz pečice in ga pustimo nekaj minut (3-4 minute) pri sobni temperaturi, da se pecivo nekoliko “umiri”, nato pa še vročo bougatso posujemo z mletim sladkorjem in cimetom. Razrežemo jo takoj na poljubno velike kose …
… in postrežemo.
Prijetno sladkanje, pa naj bo to za zajtrk ali pa kasneje!