Bela pita
Bela pita je sestavljena iz okusnega krhkega testa, osvežilne limonine kreme ter prelita s tanko plastjo stopljene čokolade. Okusne kocke bele pite so ena izmed slaščic, ki na praznovanju ne smejo manjkati. Priporočam, da jih pripravite kakšen dan ali dva vnaprej, saj je bela pita najokusnejša, ko se dobro ohladi in se testo dobro prepoji s kremo.
Pripomočki za pripravo bele pite:
- pekač velikosti 20 x 30 cm
- posoda za gnetenje
- valjar
- peki papir
- posoda za kuhanje
- manjša skledica
- žlica
- manjša posodica za topljenje čokolade
Sestavine za pripravo bele pite:
Testo:
- 350 g gladke moke
- 120 g sladkorja
- 70 g stopljenega masla
- 1 jajce
- 1 pecilni prašek
- 1 dcl mleka
Nadev:
- 500 ml mleka
- 3 žlice ostre moke
- 1 vanili sladkor
- 150 g sladkorja
- 150 g masla
- sok dveh limon (približno 1 dcl)
Preliv:
- 100-150 g čokolade
- po želji lahko s čokolado stopite tudi malo masla
Postopek priprave bele pite:
Najprej se lotimo priprave testa. Vse sestavine dobro zgnetemo in razdelimo na tri dele. Vsak del razvaljamo in damo v pekač obložen s peki papirjem. Pečemo v klasični pečici ogreti na 180 °C približno 12 – 15 minut, da se lepo zlato rumeno zapeče. Enako spečemo še druga dva biskvita. Vse tri biskvite ohladimo. Medtem se lotimo priprave nadeva. V manjši posodici zmešamo ostro moko, sladkor, vanili sladkor in 1 dcl mleka. Preostalo mleko zavremo in vanj vmešamo mešanico v manjši posodici. Med stalnim mešanjem kuhamo na majhnem ognju, da se krema zgosti. Odstavimo in dodamo maslo ter dobro premešamo. Dodamo še limonin sok, premešamo in pustimo, da se ohladi. Ko se krema in testo ohladita, si pripravimo pekač v katerem smo pekli biskvite in vanj naložimo 1 biskvit – 1/2 kreme – 1 biskvit – 1/2 kreme – 1 biskvit in damo v hladilnik čez noč, da se krema dobro strdi. Na koncu še na sopari ali v mikrovalovni pečici stopimo čokolado (lahko ji dodate malo masla) in z njo premažemo pecivo. Počakamo, da se čokolada strdi, nato pa razrežemo. Pecivo se bo lažje rezalo,če ga boste prej pustili malo na sobni temperaturi in rezali z ogretim ostrim nožem. Pecivo hranimo v hladilniku.
Pa prijetno sladkanje.