Bela pita
Print Friendly, PDF & Email

Bela pita je sestavljena iz okusnega krhkega testa, osvežilne limonine kreme ter prelita s tanko plastjo stopljene čokolade. Okusne kocke bele pite so ena izmed slaščic, ki na praznovanju ne smejo manjkati. Priporočam, da jih pripravite kakšen dan ali dva vnaprej, saj je bela pita najokusnejša, ko se dobro ohladi in se testo dobro prepoji s kremo.bela-pita

Pripomočki za pripravo bele pite:

  • pekač velikosti 20 x 30 cm
  • posoda za gnetenje
  • valjar
  • peki papir
  • posoda za kuhanje
  • manjša skledica
  • žlica
  • manjša posodica za topljenje čokolade

Sestavine za pripravo bele pite:

Testo:

  • 350 g gladke moke
  • 120 g sladkorja
  • 70 g stopljenega masla
  • 1 jajce
  • 1 pecilni prašek
  • 1 dcl mleka

Nadev:

  • 500 ml mleka
  • 3 žlice ostre moke
  • 1 vanili sladkor
  • 150 g sladkorja
  • 150 g masla
  • sok dveh limon (približno 1 dcl)

Preliv:

  • 100-150 g čokolade
  • po želji lahko s čokolado stopite tudi malo masla

Postopek priprave bele pite:

Najprej se lotimo priprave testa. Vse sestavine dobro zgnetemo in razdelimo na tri dele. Vsak del razvaljamo in damo v pekač obložen s peki papirjem. Pečemo v klasični pečici ogreti na 180 °C približno 12 – 15 minut, da se lepo zlato rumeno zapeče. Enako spečemo še druga dva biskvita. Vse tri biskvite ohladimo. bela-pita-1Medtem se lotimo priprave nadeva. V manjši posodici zmešamo ostro moko, sladkor, vanili sladkor in 1 dcl mleka. Preostalo mleko zavremo in vanj vmešamo mešanico v manjši posodici. Med stalnim mešanjem kuhamo na majhnem ognju, da se krema zgosti. Odstavimo in dodamo maslo ter dobro premešamo. Dodamo še limonin sok, premešamo in pustimo, da se ohladi. bela-pita-2Ko se krema in testo ohladita, si pripravimo pekač v katerem smo pekli biskvite in vanj naložimo 1 biskvit – 1/2 kreme – 1 biskvit – 1/2 kreme – 1 biskvit in damo v hladilnik čez noč, da se krema dobro strdi. Na koncu še na sopari ali v mikrovalovni pečici stopimo čokolado (lahko ji dodate malo masla)  in z njo premažemo pecivo. bela-pita-3Počakamo, da se čokolada strdi, nato pa razrežemo.  Pecivo se bo lažje rezalo,če ga boste prej pustili malo na sobni temperaturi in rezali z ogretim ostrim nožem. Pecivo hranimo v hladilniku.bela-pita-4

Pa prijetno sladkanje.

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Dunja

Sem Dunja, ena izmed avtoric receptov na oblizniprste.si. Rada ustvarjam, poleg kuhanja in peke rada tudi šivam in kvačkam. Večino svojega časa pa posvečam svojima sinovoma, s katerima najraje skupaj pripravljamo sladice. Pa dober tek in prijetno sladkanje ;)

Dodaj odgovor