Bananine kocke
Print Friendly, PDF & Email

Sočno dno, okus banane na sredini, vse skupaj pa prelito s čokolado – to so bananine kocke. Recept, ki je v naši družini že več kot 20 let in tako so bananine kocke sladica, ki je vedno dobrodošla ob večjih praznovanjih. Poskusite in jih naredite tudi vi. Čeprav se morda zdi, priprava bananinih kock ni niti najmanj težavna.

Pripomočki za bananine kocke

  • kozica
  • kuhalnica
  • merilnik tekočin
  • kuhinjska tehtnica
  • 2 večji plastični skledi
  • električni mešalnik
  • pekač velikosti 28*38 centimetrov (lahko tudi malo manjši, v tem primeru bodo bananine kocke višje)
  • papir za peko
  • manjša skodelica
  • metlica za stepanje
  • jedilna žlica
  • večja in manjša posoda za topljenje čokolade nad paro
  • štedilnik
  • pečica

Sestavine za bananine kocke

Za biskvit:

  • 5 jajc
  • 2 žlici sladkorja
  • 3 žlice moke
  • 2 žlici kakava
  • 5 žlic olja

Za preliv biskvita:

  • 100 g sladkorja
  • 2 dl vode

Za kremo:

  • 2 vaniljeva pudinga
  • 4 žlice sladkorja
  • 4 dl mleka
  • 200 g masla
  • steklenička bananinega ekstrakta

Za čokoladni preliv:

  • 160 g čokolade za kuhanje
  • 40 g masla

Postopek priprave bananinih kock

Najprej priklopimo pečico in temperaturo nastavimo na 170 °C (ventilacijska pečica).

Nato se lotimo priprave biskvita. Najprej ločimo jajca na rumenjake in beljake. Iz beljakov stepemo trden sneg. Rumenjake pa penasto umešamo s sladkorjem.

Nato rumenjakom dodamo moko, kakav in olje. Vse skupaj z električnim mešalnikom zmešamo v enotno zmes.

Sedaj počasi in postopoma, med stalnim mešanjem (z najnižjo hitrostjo, še najbolje pa kar ročno) umešamo sneg iz beljakov.

Zmes za biskvit vlijemo v pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko in ga enakomerno porazdelimo po pekaču. Pekač potisnemo v pečico, ki se je v tem času že segrela na 170 °C (ventilacijska pečica) in pečemo 10-12 minut (pečenost biskvita preverimo z zobotrebcem, ki ga zapičimo v biskvit in, ki mora ostati suh po tem, ko ga izvlečemo).

Biskvit pustimo v pekaču, da se počasi ohlaja.
Medtem pripravimo karamelni preliv za biskvit. In to tako, da v kozico damo sladkor, ki ga na štedilniku med mešanjem stopimo. Ko je sladkor povsem stopljen (oz. staljen) mu dolijemo vodo. Pazimo, da se pri tem opravilu ne opečemo. In mešamo toliko časa, da se karamela, ki nastane, ko k sladkorju vlijemo vodo, popolnoma stopi.

S karamelnim prelivom sedaj prelijemo še topel (vroč) biskvit.  Sprva se vam bo zdelo, da je preliva odločno preveč, a ne skrbite, biskvit bo vsega popil in že čez nekaj minut ne bo sledu o odvečnem karamelnem prelivu. Seveda pa s premikanjem pekača (in s tem kroženjem karamelnega preliva po njem) pomagamo prelivu, da se enakomerno vpije v ves biskvit.

Biskvit sedaj pustimo, da se ohlaja, medtem pa pripravimo kremo za bananine kocke. V ta namen potrebujemo manjšo skodelico, v katero stresemo dva vaniljeva pudinga (v prahu), dodamo 4 žlice sladkorja in zalijemo s 6 žlicami mleka, ki smo jih vzeli od celote (4dl). Vsebino z metlico dobro zmešamo, tako, da dobimo lepo tekočo zmes, brez grudic.

V kozici (lahko kar tisti, v kateri smo pripravili karamelni preliv in smo jo medtem umili) do vrenja segrejemo mleko, v katerega nato zakuhamo puding.

V kuhinjsko korito nalijemo hladno vodo in v hladni kopeli puding popolnoma ohladimo (vmes mešamo, da preprečimo nastanek skorjice). Ko je puding ohlajen, mu dodamo maslo in bananin ekstrakt.

Maslo in bananin ekstrakt z električnim mešalnikom vmešamo v puding tako, da dobimo enotno kremo, ki jo nato porazdelimo po biskvitu.

Sedaj pripravimo le še čokoladni preliv in bananine kocke bodo končane.
Na štedilnik pristavimo večjo posodo, ki jo napolnimo z vodo (nekje do polovice oz. toliko, da se dno vrhnje posode ne bo dotikalo vode) in nanjo postavimo manjšo, v katero damo čokolado in maslo, ki ju na sopari stopimo. Stopljeno čokolado premažemo prek bananine kreme (lahko si pomagate s silikonsko lopatko).

Pekač z bananinimi kockami za vsaj dve uri (bolje še dlje) postavimo na hladno, da se čokolada strdi in okusi povežejo.

Preden bomo bananine kocke rezali, naj bodo nekaj časa (cca. 10 minut) na sobni temperaturi, da jih lažje narežemo. Skupaj s papirjem za peko jih vzamemo iz pekača in postavimo na desko za rezanje. Tako bo najlažje. Seveda pa jih lahko režete tudi v pekaču, če želite. Lahko si pripravite tudi vrč z vročo vodo, v katero boste pomakali nož s katerim boste rezali bananine kocke (podobno kot bi rezali torto).

Bananine kocke narežemo na poljubno velike kocke in že se lahko sladkamo.

Prijetno sladkanje vam želim!

Ocena:
Skupaj: 18 Povprečno: 4.6]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor