Baklava
Print Friendly, PDF & Email

Baklava je orientalska slaščica, ki naj bi izvirala iz Armenije. Glede na to, da danes poznamo mnogo izpeljank te sladke jedi, bi lahko bilo njeno poreklo tudi iz Arabije, oziroma Grčije. Bosansko baklavo se pripravlja z orehi, turško pa s pistacijami. Sladica je sestavljena iz plasti vlečenega testa, ki ga premažemo z maslom, vsako tretjo ali četrto plast pa posujemo še z drobljenimi orehi ali pistacijami. Jaz sem se v moji izvedbi odločila za mešanico med obema. Ko je baklava pečena, jo prelijemo s sladkornim sirupom.

Pripomočki za pripravo baklave

 • deska
 • kuhinjsko kladivo
 • lonček za topljenje masla
 • čopič
 • nož
 • pekač dim. 19 cm x 27 cm

Sestavine za pripravo baklave

za 12 kosov

 • paket vlečenega testa v listih (kupljeni listi so ponavadi večji in jih prerežemo na pol, testa potrebujemo za 18 plasti
 • 150 g masla
 • 100 g orehov
 • 100 g neslanih pistacij

za preliv

 • 2,5 dl vode
 • 300 g sladkorja

Postopek priprave baklave

Pripravo baklave začnemo tako, da na grobo zdrobimo orehe in pistacije. Praviloma se uporablja ali orehe ali pistacije. Jaz sem naredila kombinacijo, kar ni nič narobe. Najlažje to opravimo tako, da jih položimo v vrečko, vrečko postavimo na desko, potem pa vzamemo kuhinjsko kladivo in z njim potolčemo po orehih in pistacijah. S tem jih grobo, neenakomerno zdrobimo in drobci ostanejo v vrečki.

V lonček damo 150 g masla, postavimo na kuhinjsko ploščo in ga stopimo . Pripravimo si pekač in vlečeno testo v listih. Jaz sem liste testa odrezala po meri pekača, da sem imela pri sestavljanju lažje delo. Nato začnemo nizati sestavine.

Pekač najprej premažemo z maslom. Postavimo eno list vlečenega testa, premažemo z maslom, drugi list in ponovno premažemo z maslom in nato še tretji list in ponovno premažemo z maslom. Torej prvi trije listi so premazani samo z maslom. Na vrh tretjega potem stresemo pest grobo zdrobljenih orehov in pistacij.

Nato zopet nanizamo tri liste vlečenega testa, ki jih premažemo s stopljenim maslom in na vrh tretjega damo ponovno pest orehov in pistacij.

To ponavljamo dokler nam ne zmanjka oreškov in listov vlečenega testa. Približno 5 krat se postopek ponvi z zgoraj navedenimi količinami.

Zadnjo plast dobro premažemo  z maslom in prerežemo na servirno obliko. Jaz sem izbrala obliko kvadrata. Večkrat se jih pripravlja v obliki romba ali v obliki rolic (cigar), ki se jih nareže na koščke.

Pečico ogrejemo na 250 stopinj Celzija. Pečemo klasično na srednji rešetki. V ogreto pečico postavimo pekač z baklavami in prvih 8-10 minut pečemo pri 250 stopinjah Celzija. Vrhnja plast se mora v tem času lepo zapeči. Nato temperaturo znižamo na 180 stopinj Celzija in pečemo nadaljnjih 40 minut. Baklavo med peko opazujemo, če kaže na to, da bi se preveč zapekle, pokrijemo s peki papirjem.

Medtem si pripravimo sladkorni preliv. V lonček postavimo sladkor in vodo in postavimo na kuhalno ploščo. Segrevamo toliko časa, da se sladkor stopi. Po želji lahko v preliv dodamo limonin sok.

Ko so baklave pečene jih takoj prelijemo s sladkorno mešanico, da se dodobra napojijo.

Kakšni 2 uri moramo pustiti, da se sok lepo prelije med plastmi, potem pa lahko postrežemo. Baklave so zelo sladke, tako, da moramo biti pri uživanju zmerni. Naj tekne!

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

kuharcaKsenija

Sem diplomirana ekonomistka, zato rada žongliram s številkami na Osnovni šoli Šturje, kjer sem zaposlena. V prostem času pa rada kuham, šivam, pletem, kvačkam. Moja velika strast j tek, zato se veliko gibljem v naravi in pridno nabiram kilometre. Pri naši hiši imamo tudi zelo radi živali. Družbo nam delata psa Rubama in Pupa, muca Lili in bradata agama Tyron.

Dodaj odgovor