Aromatične pomarančne rezine
Za praznovanje jubileja sem dolgo iskala poseben recept. In našla sem ga. Med drugim sem naredila aromatične pomarančne rezine, ki so bile našemu slavljencu najbolj všeč. Sicer sem ljubiteljica čokolade, ampak moram priznati, da so tudi mene očarale. Toplo jih priporočam vsakemu, ki uživa v okusu pomaranče.
Pripomočki za pripravo pomarančnih rezin:
- ožji in podolgovat pekač (npr. 36 cm x 20 cm)
- papir za peko
- navadna pečica
- električni mešalnik
- dve posodi
- kozica
- štedilnik
- kuhalnica
Sestavine za pripravo pomarančnih rezin:
Za biskvit:
- 4 beljaki
- 130 g sladkorja v prahu
- 150 g mletih orehov
- 1 pecilni prašek
- 1,5 žlica škroba (gustina)
- 1,5 žlica pomarančnega soka
Za kremo:
- 4 rumenjaki
- 1,5 žlica škroba
- 1 dl mleka
- 150 g sladkorja
- 150 g masla
- sok ene pomaranče
- pomarančna lupina
Aromatične pomarančne rezine – postopek priprave:
V eni posodi najprej s pomočjo električnega mešalnika naredimo sneg iz beljakov in mu dodamo sladkor v prahu.
V drugo posodo damo suhe sestavine: 1,5 žlico pomarančnega soka, 1,5 žlico škroba, mlete orehe in pecilni prašek. Premešamo. Nato v to zmes narahlo vmešamo beljake.
Pekač namastimo z maslom in lahko potresemo z žlico krušnih drobtin, ni pa nujno.
V pekač vlijemo zmes. Pekač z zmesjo postavimo v pečico, ogreto na 180 stopinj Celzija, kjer biskvit pečemo približno 15 minut.
Po 15 minutah je biskvit videti tak kot na spodnji sliki.
Biskvit pustimo v pekaču, da se ohladi. Medtem v posodi s pomočjo električnega mešalnika pripravimo kremo, tako da zmešamo rumenjake, ki jim dodamo sladkor, škrob, mleko, sok in nastrgano lupino ene pomaranče. Vse skupaj mešamo, dokler ne postane penasto. Nato prestavimo v kozico in okoli 15 minut držimo nad paro ter mešamo s kuhalnico, da se zgosti.
Ko se je krema malce zgostila in ohladila, v posebni posodi z električnim mešalnikom obdelamo maslo, ki ga nato dodamo v kremo.
Vse skupaj premešamo z električnim mešalnikom, da dobimo gladko in kompaktno kremo.
Ohlajeno kremo prelijemo prek ohlajenega biskvita. Vse skupaj poravnamo in postavimo v hladilnik, da se dobro ohladi.
Potem narežemo na rezine in jih po želji okrasimo – prek lahko prelijemo stopljeno čokolado, potrosimo s čokoladnimi drobtinami ali kar pomarančne rezine pustimo takšne, kot so. Pri serviranju prek njih samo prelijemo čokoladni preliv. Jaz osebno delam kar tako, saj bi potem preveč izstopal okus čokolade.
Biskvit je zelo mehak, kar topi se v ustih, krema pa je res kremasta, polnega okusa in zelo aromatična. Aromatične pomarančne rezine so zelo osvežujoče in kljub maslu, ki gre notri, po okusu niso mastne, temveč prevladuje aroma pomaranče. Prijetno sladkanje!