Aromatične pomarančne rezine
Print Friendly, PDF & Email

Za praznovanje jubileja sem dolgo iskala poseben recept. In našla sem ga. Med drugim sem naredila aromatične pomarančne rezine, ki so bile našemu slavljencu najbolj všeč. Sicer sem ljubiteljica čokolade, ampak moram priznati, da so tudi mene očarale. Toplo jih priporočam vsakemu, ki uživa v okusu pomaranče.

Aromatične pomarančne rezine

Pripomočki za pripravo pomarančnih rezin:

  • ožji in podolgovat pekač (npr. 36 cm x 20 cm)
  • papir za peko
  • navadna pečica
  • električni mešalnik
  • dve posodi
  • kozica
  • štedilnik
  • kuhalnica

    Sestavine za pripravo pomarančnih rezin:

    Za biskvit:

  • 4 beljaki
  • 130 g sladkorja v prahu
  • 150 g mletih orehov
  • 1 pecilni prašek
  • 1,5 žlica škroba (gustina)
  • 1,5 žlica pomarančnega soka

Za kremo:

  • 4 rumenjaki
  • 1,5 žlica škroba
  • 1 dl mleka
  • 150 g sladkorja
  • 150 g masla
  • sok ene pomaranče
  • pomarančna lupina

Aromatične pomarančne rezine – postopek priprave:

V eni posodi najprej s pomočjo električnega mešalnika naredimo sneg iz beljakov in mu dodamo sladkor v prahu.

Aromatične pomarančne rezine

V drugo posodo damo suhe sestavine: 1,5 žlico pomarančnega soka, 1,5 žlico škroba, mlete orehe in pecilni prašek. Premešamo. Nato v to zmes narahlo vmešamo beljake.

Aromatične pomarančne rezine

Pekač namastimo z maslom in lahko potresemo z žlico krušnih drobtin, ni pa nujno. Aromatične pomarančne rezine

V pekač vlijemo zmes. Pekač z zmesjo postavimo v pečico, ogreto na 180 stopinj Celzija, kjer biskvit pečemo približno 15 minut.

Aromatične pomarančne rezine

Po 15 minutah je biskvit videti tak kot na spodnji sliki.

Aromatične pomarančne rezine

Biskvit pustimo v pekaču, da se ohladi. Medtem v posodi s pomočjo električnega mešalnika pripravimo kremo, tako da zmešamo rumenjake, ki jim dodamo sladkor, škrob, mleko, sok in nastrgano lupino ene pomaranče. Vse skupaj mešamo, dokler ne postane penasto. Nato prestavimo v kozico in okoli 15 minut držimo nad paro ter mešamo s kuhalnico, da se zgosti.

Aromatične pomarančne rezine

Ko se je krema malce zgostila in ohladila, v posebni posodi z električnim mešalnikom obdelamo maslo, ki ga nato dodamo v kremo.

Aromatične pomarančne rezine

Vse skupaj premešamo z električnim mešalnikom, da dobimo gladko in kompaktno kremo.

Aromatične pomarančne rezine

Ohlajeno kremo prelijemo prek ohlajenega biskvita. Vse skupaj poravnamo in postavimo v hladilnik, da se dobro ohladi.

Aromatične pomarančne rezine

Potem narežemo na rezine in jih po želji okrasimo – prek lahko prelijemo stopljeno čokolado, potrosimo s čokoladnimi drobtinami ali kar pomarančne rezine pustimo takšne, kot so. Pri serviranju prek njih samo prelijemo čokoladni preliv. Jaz osebno delam kar tako, saj bi potem preveč izstopal okus čokolade.

Aromatične pomarančne rezine

Biskvit je zelo mehak, kar topi se v ustih, krema pa je res kremasta, polnega okusa in zelo aromatična. Aromatične pomarančne rezine so zelo osvežujoče in kljub maslu, ki gre notri, po okusu niso mastne, temveč prevladuje aroma pomaranče. Prijetno sladkanje!

Aromatične pomarančne rezine

Ocena:
Skupaj: 12 Povprečno: 4.3]

Sanjica

Sem jezikoslovka, pedagoginja in Imam več različnih hobijev -- rada berem, vrtnarim, poslušam glasbo. V življenju mi zelo veliko pomenijo živali, zato prostovoljno pomagam zapuščenim ter zanemarjenim psom in mačkam. Sem tudi ponosna lastnica čudovitega kužka Makija, mucka Mukija, ptičjega pajka in zlatih ribic. Za vsem ne zaostaja niti ljubezen do kuhanja, saj se tako sproščam. Pri tem uporabljam čim bolj domače sestavine (po možnosti iz lastnega vrta) in čim manj aditivov. Obožujem zelišča, ki jih tudi skrbno vzgajam, in menim, da so ravno ona tista, ki dajo jedem piko na i.

Dodaj odgovor