Ananasove rožice
Print Friendly, PDF & Email

Ananasove rožice so sladica, ki je res hitro narejena, za povrhu pa še zelo okusna. Ananas in nekaj začimb kot sta vanilija in cimet, vse skupaj pa ovito v pirino testo. Tisti, ki želite, lahko uporabite tudi listnato testo, ali pa testo pripravite sami, kot sem to naredila sama. Testo je narejeno res hitro. Ker je pripravljeno brez jajc in mlečnih izdelkov, je namenjeno tudi tistim, ki tega ne smejo ali želijo uživati, ali pa vam je morda enostavno zmanjkalo jajčk.

Če imate radi ananas, potem si le naredite ananasove rožice in, ko boste ugriznili v prvo, boste okusili prepletanje okusov, ki vam bo narisalo nasmeh na obraz. 🙂

Pripomočki za ananasove rožice:

  • nož za testo
  • podloga za valjanje testa
  • ponev za peko ananasa
  • pečica
  • modelček v obliki rožic – premera cca. 10 cm ali podoben pripomoček v velikosti rezine ananasa (lahko tudi samo obrežete z modelčkom za manjšo pito)
  • peki papir
  • posoda za testo
  • merilna žlička
  • tehtnica
  • žlica in žlička
  • vilice
  • nož za rezanje ananasa, če boste uporabili svežega
  • posoda za gretje napitka
  • manjša posoda za mešanje cimeta in vanilje

Sestavine za ananasove rožice

Za cca. 4 ananasove rožice

Za testo:

  • 175 g pirine moke (+ nekaj moke za valjanje)
  • 5 žlic olivnega olja
  • 100 ml toplega ovsenega napitka
  • ščepec soli
  • 1 žlica sladila (jaz sem dala brezov sladkor)
  • 1 žlička vinskega kamna

ali

  • 1 zavoj svežega listnatega testa (275 g)

Za nadev:

  • pol žličke cimeta
  • 1/3 žličke vanilije v prahu (lahko tudi vanilijev sladkor)
  • 1 žlička sladila (jaz sem dala brezov sladkor)
  • olje za peko
  • 4 rezine svežega ananasa (lahko pa uporabite tudi ananas v konzervi ),

Kako naredimo ananasove rožice:

Najprej pripravim testo, če boste uporabili listnato testo, ta navodila preskočite (kako ravnati z listnatim testom najdete zapisano malo nižje).

V posodo najprej odmerim suhe sestavine (pirino moko, sladkor, sol in vinski kamen), nato masi dodam še olivno olje ter topel ovsen napitek, ki sem ga prej pogrela. Vse skupaj zmešam z žlico in postavim nekam na toplo za pol ure (lahko tudi v predhodno ogreto pečico, ki mora biti ugasnjena med vzhajanjem).

Medtem, ko testo vzhaja, pripravim ananas. Svež ananas previdno obrežem z nožem ter ga narežem na kolobarje debeline cca. 1 – 1,5 cm. Potrebujemo 4 kolobarje. Sredico ananasa odstranim z nožem ali s kakšnim okroglim modelčkom za piškote. V primeru, da boste uporabili ananas iz kompota, iz njega vzemite 4 kolute.

V manjši posodici zmešam cimet, vaniljo v prahu ter brezov sladkor (lahko tudi drugo sladilo; če boste uporabili ananas iz kompota, sladilo ni potrebno) ter pripravljeno mešanico potresem po rezinah ananasa. Najprej po eni strani in nato še po drugi (previdno jih obrnem z vilicami ali z roko).

V ponev dam malo olja za peko in počakam, da se ponev malo segreje. Rezine ananasa položim v ponev in jih pečem na eni strani cca. 2 minute, obrnem ter jih enako popečem še z druge strani. Ponev odstavim in pustim, da se ananas ohladi.

Medtem, ko se ananas hladi, vzamem testo, ki je medtem že vzhajalo in ga na pomokani podlagi najprej dobro pregnetem. Nato ga razvaljam z valjarjem na velikost cca. 20 x 20 cm in na debelino cca. 0,5 mm (če boste uporabili sveže listnato testo, ga samo razvijte in položite na pult).

Testo prerežem na pol in na eno polovico na sredino položim dve rezine ananasa, ki ju prekrijem z drugim delom testa. Testo pritisnem s prsti, da izpustim ven zrak, ki se je ujel.

Z modelčkom za piškote izrežem rožico. Kdor nima tako velikega modelčka se lahko malo poigra in z nožem za test samo obreže testo, ki ga s prsti nekoliko stisne skupaj (na koncih).

Preostalo testo spet pregnetem, razvaljam in prerežem na pol. Na polovico položim ostali 2 rezine ananasa in ponovno oblikujem ananasovi rožici.

Ananasove rožice pečem v predhodno ogreti ventilacijski pečici na 160 °C, 20 minut, da lepo zlato porjavijo. Sama jih pečem kar na rešetki pečice, na katero položim papir za peko. Lahko pa jih spečete tudi v pekaču.

Opomba avtorice
Ker niso vsi ananasi enako veliki, se tudi premer posameznih kolutov ananasa (tako svežega kot tistega iz konzerve) lahko razlikujejo. Zato je potrebno velikost modelčka za izrezovanje prilagoditi. Če tako velikega modelčka ali podobnega pripomočka nimate, si lahko pomagate tudi z mini modelčki za pite ali pa, kot že omenjeno zgoraj, testo obrežete z nožem.

Ananasove rožice posujem še z drobno mleto kokosovo moko ali sladkorjem v prahu!

Uživajte v okusu res posebnih rožic.

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.7]

spela

Že od malega zelo rada kuham. Veselje do kuhanja in peke mi je predala moja babi, ki je bila učiteljica gospodinjstva. Znala je speči najboljšo torto. Zelo rada tudi jem, samo nikoli nisem marala preveč sladkih stvari zato tudi moji recepti ne bodo preveč sladki bodo pa sigurno zelo dobri. Ker je imel moj sinček alergijo na km in jajca poizkušam kuhat in peči vse brez tega.

Dodaj odgovor