Zelenjavna omaka
Print Friendly, PDF & Email

Če imate doma veliko zelenjave, ki je ne morete pojesti sproti, si naredite tole odlično zelenjavno omako, ki se zelo dobro prileže poleg testenin in drugih različnih prilog. Omaka vas bo navdušila, saj je narejena hitro. Najboljše pri omaki pa je, da je narejena samo iz domače zelenjave in zelišč. V omako sem vmešala bučke, korenček in paradižnik ter baziliko in timijan, ki mi rasteta na vrtu. Omako sem kuhala v ekonom loncu, saj je bila zelenjavna tako hitreje skuhana.

Omaka je odlična tudi za ozimnico, saj jo lahko samo pospravite v kozarce za vlaganje in vas bo počaka, ko si jo boste zaželeli.

Zelenjavna omaka

Pripomočki za zelenjavno omako

  • palični mešalnik
  • kozarci za vlaganje (če boste naredili več omake)
  • ekonom lonec

Sestavine za zelenjavno omako

za 4 osebe:

  • 1 čebula
  • 1 strok česna
  • cca. 500 g paradižnika
  • cca. 300 g bučke
  • 4 korenčki (cca. 300 g)
  • 2 lista bazilike
  • 1 vejica timijana
  • 300 ml vode
  • sol
  • olje za peko
  • 2 žlički paprike v prahu

Kako naredimo zelenjavno omako

Za omako najprej umijem vso zelenjavno ter jo olupim. Česen in čebulo sesekljam. Korenje in bučke narežem na kocke.

V ekonom lonec vlijem malo olja in počakam, da se ogreje nato prepražim čebulo in česen, da zadiši. Dodam še narezano korenje in bučke.

Med zelenjavo dodam še narezan paradižnik, začimbe, vodo ter sol. Vso zelenjavno kuham cca. 15 minut, da se zmehča.

Če ekonom lonca nimate, zelenjavo seveda lahko skuhate v navadnem loncu, čas kuhanja pa podaljšajte za 10-15 minut.

Medtem, ko se omaka kuha, umijem in obrišem prazne kozarčke za vlaganje ter jih postavim v pečico, ki jo za 10 minut segrejem na 100 °C, da se sterilizirajo. Pokrovčke obrišem z alkoholom.

Ko je zelenjava skuhana, jo spasiram s paličnim mešalnikom.

Kozarčke napolnil z domačo zelenjavno omako, jih zaprem, pustim, da se ohladijo, nato pa postavim nekam na hladno. Ko jo želim uporabiti, le odprem kozarček, segrejem omako in že je pripravljena, da jo prelijem čez testenine, njoke, … Seveda lahko uporabimo tudi sveže skuhano zelenjavno omako in korak s polnjenjem v kozarčke izpustimo.

Zelenjavno omako lahko prelijete čez veganske njoke, domače testenine ali čez pire iz sladkega krompirja.

Zelenjavna omaka

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 4]

spela

Že od malega zelo rada kuham. Veselje do kuhanja in peke mi je predala moja babi, ki je bila učiteljica gospodinjstva. Znala je speči najboljšo torto. Zelo uživam v dobrih in preprostih jedeh. Ker je imel moj sin alergijo na kravje mleko in jajca poizkušam kuhati in peči vse brez tega. S sinom velikokrat pečeva skupaj zato se trudim, da so moji recepti enostavni in zdravi.

Dodaj odgovor