Cvetača v skorjici
Print Friendly, PDF & Email

Bi radi pripravili malo drugačno prilogo? Ali pa si le želite cvetačo pripraviti malo drugače? Cvetača v skorjici je okusna in hitro pripravljena priloga, lahko pa tudi povsem samostojna jed. Všeč bo ljubiteljem cvetače in tistim, ki to niso, saj bo skorjica ravno prav zaključila oziroma dopolnila okus cvetače, tako, da si boste zaželeli še … Priprava ni težavna in vam ne bo vzela veliko časa, vsekakor pa za pripravo cvetače v skorjici ne potrebujete posebnih kuharskih veščin.

cvetaca-v-skorjici (1)

Pripomočki za pripravo cvetače v skorjici:

  • nož
  • skleda 2x
  • ponev primerna za cvrtje
  • vilica
  • penovka
  • pladenj ali plitek krožnik za odlaganje
  • papirnate brisačke

Sestavine za pripravo cvetače v skorjici

(kot priloga za 4-5 oseb)

  • 550 g cvetače
  • 80 g moke
  • 1 celo jajce
  • 0,8 dl mleka
  • sol po okusu
  • muškatni orešček po okusu
  • peteršilj po okusu
  • suh, mleti česen po okusu
  • olje za cvrtje (okoli 3 dl)

Postopek priprave cvetače v skorjici:

Najprej cvetačo razdelimo na manjše cvetke. Lahko so poljubno veliki; kot grižljaj ali večji, kar vam je ljubše. Cvetačo nato seveda še operemo in dobro osušimo s pomočjo kuhinjske krpe ali papirnate brisačke.

cvetaca-v-skorjici (2)Tako, cvetača je pripravljena, zato se lahko lotimo priprave testa. V plastično skledo damo moko, jajce, mleko in začimbe. Vse skupaj s pomočjo metlice za stepanje zmešamo v enotno zmes, brez grudic.

cvetaca-v-skorjici

Pripravljeno. Sedaj lahko pripravimo cvetačo v skorjici. Še prej pa na štedilnik postavimo ponev, v katero smo vlili olje (nekje 3 dl oziroma toliko, da je olja v ponvi nekje 2-3 cm).

Cvetačne cvetke, enega za drugim s pomočjo vilice pomakamo v testo in poskrbimo, da je cel cvet prekrit s testom. Ko je olje dovolj vroče (če vanj kanemo kapljico pripravljenega testa, mora olje zacvrčati), cvetačne cvetke enega za drugim polagamo v ponev in jih ocvremo.

cvetaca-v-skorjici-1

Cvremo jih približno 8-10 minut oziroma toliko, da se testo lepo zlato rumeno zapeče. Med cvrtjem cvetačo seveda na vsake toliko obrnemo okoli, da se ocvre z vseh strani. Cvremo na zmerni temperaturi. Pečene cvetačne cvetke v skorjici s pomočjo penovke odlagamo na pladenj ali krožnik, ki smo ga obložili s peki papirjem, ki bo popivnalo morebitno odvečno olje.

cvetaca-v-skorjici (9)

Cvetača v skorjici je pripravljena, da jo postrežemo.

cvetaca-v-skorjici (1)Pa dober tek!

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor