Lososova omaka z brokolijem in špinačo
Lososova omaka z brokolijem in špinačo je mešanica sestavin različnih okusov, ki skupaj tvorijo kremasto omako za testenine, riž, njoke, kvinojo, lahko tudi krompir, zraven pa paše še poljubna solata. Če sledimo postopku priprave, bo skuhati to zelenjavno-ribjo omako čisto enostavno.
Jed vsebuje nekaj sestavin z bolj in druge z manj izrazitim okusom. Če nam kakšen ne ustreza, ga nadomestimo s takim, ki ga imajo naše brbončice raje, je pa vsaj včasih dobro in zanimivo poskusiti kaj novega, saj nam mogoče postane všeč. Preverite, kako je s to omako. 😉
Pripomočki za lososovo omako z brokolijem in špinačo
- večja ponev
- ribežen
Sestavine za lososovo omako z brokolijem in špinačo
Za 3 osebe
- 75 g oz. pol srednje velike čebule
- 2 žlici olivnega olja
- 150 g lososa
- 150 g brokolija
- 3 dl jušne osnove
- 15 g gladke bele moke
- 1 dl smetane za kuhanje (uporabila sem kokosovo, lahko pa katerokoli po želji)
- sveže nariban parmezan po okusu
- pest sveže ali zamrznjene špinače (približno 50 g)
- šopek svežega peteršilja
- ščep posušenega origana
- 1/2 žličke curryja
Postopek za lososovo omako z brokolijem in špinačo
Za omako sem uporabila zamrznjen blanširan brokoli z domačega vrta. Če bomo uporabili svežega, ga najprej narežemo na koščke in nekaj minut kuhamo v vreli soljeni vodi. V mislih imejmo tudi, da bomo vzporedno z omako dali kuhat tudi izbrano prilogo (testenine, riž, krompir …). Lahko jih skuhamo kar v vodi, v kateri smo kuhali brokoli.
V ponev vlijemo 2 žlici olivnega olja in ga segrejemo, medtem pa sesekljamo 75 g čebule. Dodamo jo v ponev in jo popražimo.
Potem v ponev dodamo približno 150-gramski kos lososa. Popečemo ga na obeh straneh in sicer le toliko, da spremeni barvo, potem pa ga z vilicami nežno postrgamo, da popečeni del odpade in dobimo manjše koščke mesa. Odstranimo tudi kožo, ki gre z lahkoto stran, ko je losos nekoliko popečen. Na tak način razceframo cel kos lososa.
Dodamo brokoli, ki smo ga prej blanširali, torej pokuhali v vreli vodi in odcedili. Lososa še naprej trgamo na majše koščke in pazimo, da se ne popečejo preveč, saj bi postali trdi.
V lososovo omako vlijemo 3 dl jušne osnove. Sama sem uporabila domačo paradižnikovo osnovo, lahko pa jo nadomestimo s 3 dl vroče vode in žličko začimbne mešanice ali jušne kocke. Uporabimo lahko tudi samo vodo, okus pa bodo dodale sol in začimbe, ki jih bomo še dodali. Zalijemo torej z izbrano tekočino in nekoliko pokuhamo.
Po nekaj minutah kuhanja dodamo moko, ki bo omako malo zgostila. V skledici zmešamo 1 žlico (15 g moke) z nekaj žlicami hladne vode. Vlijemo v omako in takoj premešamo, da ne nastanejo grudice.
V ponev vlijemo 1 dl (kokosove) smetane za kuhanje. Kokosova, ovsena, riževa … vse te smetane imajo nek svoj okus – poskusimo in odkrijmo, kateri nam je bolj všeč, če nam ni do tega, pa bo tista, ki jo uporabljamo ponavadi in smo je navajeni, najboljša izbira.
Dodamo še začimbe in zelišča: ščep posušenega origana, sesekljan peteršilj in pol žličke curryja. Premešamo. Sicer pa lahko po želji spremenimo tudi začimbe in uporabimo kakšno drugo.
Za bolj kremasto omako dodamo še parmezan po okusu (v mojem primeru to pomeni več, če vam ni tako pri srcu, ga dodajte manj). Vedno prisegam na sveže nariban parmezan.
Na koncu manjka le še ena sestavina – špinača. Uporabimo lahko svežo ali zamrznjeno. Dodamo je za približno 1 pest. Pokuhamo toliko, da listi ovenijo.
Omako postrežemo z izbrano prilogo, sama sem izbrala špagete. Dober tek!
Če imate radi lososa, vam predlagam še nekaj receptov: