Krompirjeva enolončnica
Krompirjeva enolončnica se prileže predvsem v hladnejših mesecih, teknila pa nam bo tudi poleti. Njena priprava je preprosta in hitra, sestavine zanjo pa imate najbrž kar doma.
Krompirjeva enolončnica – pripomočki
- ni posebnih pripomočkov
Krompirjeva enolončnica – sestavine
- 1 žlica svinjske masti ali druge maščobe (olje, zaseka …)
- 1 čebula
- 400 g olupljenega in na kocke narezanega krompirja
- 1 žlica mlete rdeče paprike
- voda
- sol
- poper
- 2 žlici ostre moke
- 1 kisla smetana (180 g)
- 1 ali 2 žlički paradižnikove mezge
- 1 žlička kisa
- klobase ali hrenovke
Krompirjeva enolončnica – postopek
V loncu razpustimo maščobo in na njej prepražimo čebulo, ki smo jo predhodno narezali na koščke. Dodamo koščke krompirja in posujemo s papriko v prahu.
Premešamo in takoj zalijemo z vodo. Vode naj bo toliko, da dobro prekrije celotno količino krompirja.
Solimo in popramo. Pri začinjanju ne pozabimo, da so tudi mesnine slane in poprane. Pokrijemo s pokrovko in kuhamo, dokler krompir ni kuhan. V enolončnico damo kuhat klobase ali hrenovke. Količina mesnin je odvisna od našega okusa. Jaz sem dodala pol para na osebo.
V posodici zmešamo kislo smetano, moko in približno 200 ml vode.
Ko so klobase kuhane, preko cedila zlijemo dobljeno zmes v enolončnico in mešamo.
Dodamo še malo paradižnikove mezge in kis po okusu. Ti sestavini obvezno dodamo na koncu, saj se v nasprotnem primeru krompir ne bo skuhal. Kuhamo še toliko časa, da tekočina zavre. K enolončnici se odlično poda domači rženi kruh s semeni.
Brbončice vam bodo hvaležne!