Porova juha s korenčkom
Porova juha s korenčkom je jed, ki jo lahko pripravimo v 15 minutah. Zato je odlična za pripravo ko sem nam mudi, pa bi vseeno želeli zaužiti topel obrok. Odlično se ji podajo kocke popečenega kruha, ki poskrbijo za kontrast v teksturi. Če pa želimo porovo juho s korenčkom še obogatiti, ji lahko dodamo testenine, ajdovo ali proseno kašo in celo riž.
Porova juha s korenčkom – pripomočki:
- palični mešalnik
Porova juha s korenčkom – sestavine
Za 3 osebe:
- 150 g pora
- 1 večji korenček
- 1 žlica olja
- približno 500 ml vode
- sol in poper
- 150 ml smetane za kuhanje
Porova juha s korenčkom – postopek:
Por dobro očistimo in ga narežemo na kolobarje.
Prav tako očistimo in narežemo korenček. V loncu segrevamo olje in dodamo zelenjavo. Pražimo tako dolgo, da por nekoliko upade.
Nato solimo in popramo, ter zalijemo z vodo ali še boljše, če zalijemo z jušno osnovo. Kuhamo tako dolgo, da se korenček zmehča.
Nato zmešamo s paličnim mešalnikom do gladkega. Če je juha pregosta, dolijemo še malo vode ali jušne osnove.
Dodamo še smetano za kuhanje in ponovno segrevamo do vrenja.
Juho ponudimo s popečenimi krušnimi kockami ali z zlatimi kroglicami. Po želji lahko posebej skuhamo riž, testenine ali kašo in dodamo v juho.
Brbončice vam bodo hvaležne.
Če imate radi juhe, ki so hitro pripravljene, poskusite še korenčkovo juho z zdrobom.