Mlečna krompirjeva juha s hrenovkami
Print Friendly, PDF & Email

Priznam, da nisem ljubiteljica juh, a če me vprašate po moji najljubši juhi, bom brez daljšega premisleka odgovorila, da je to mlečna krompirjeva juha s hrenovkami. Takšna juha mi prikliče spomin na šolske dni, ko smo krompirjevo juho večkrat dobili za malico.
Priprava mlečne krompirjeve juhe je sila preprosta, v času kuhanja pa lahko pripravimo palačinke ali carski praženec. Pri nas doma jo pogosto pripravimo kot samostojno jed, h kateri ponudimo kos kruha ali pa jo obogatimo z zlatimi kroglicami. Običajno je skuhamo več, da jo imamo še za večerjo.

Mlečna krompirjeva juha s hrenovkami – pripomočki:

Za pripravo mlečne krompirjeve juhe s hrenovkami ne potrebujemo posebnih pripomočkov.

Mlečna krompirjeva juha s hrenovkami – sestavine:

za 4 osebe

  • 600 g krompirja
  • žlička sončničnega (lahko tudi olivnega) olja
  • lovorjev list
  • majaron
  • sol in poper
  • 100 ml mleka
  • 1 zvrhana žlica kisle smetane
  • 1 zvrhana žlica ostre moke
  • muškatni orešček
  • 2 para hrenovk

Mlečna krompirjeva juha s hrenovkami – postopek:

Krompir olupimo in narežemo na majhne kocke (1×1 cm). V lonec nalijemo olje in ga segrevamo. Na vroče olje dodamo lovorjev list (enega večjega ali dva manjša) in malo majarona.

Premešamo in takoj dodamo kocke krompirja. V lonec prilijemo vodo. Vode naj bo toliko, da dobro prekrije ves krompir. Solimo in popramo. Pri količini začimb bodimo pazljivi, saj bomo na koncu dodali še hrenovke, ki bodo juho še dodatno začinile.

Lonec pokrijemo s pokrovko in kuhamo, dokler krompir ni že kar nekoliko razkuhan. Čas kuhanja je odvisen predvsem od sorte krompirja. Če želimo, lahko v juho dodamo tudi na kolobarčke narezan korenček, a jaz osebno imam raje klasično krompirjevo juho, brez zelenjave.

V manjši posodici dobro zmešamo mleko, moko in kislo smetano. Namesto mleka lahko uporabimo kar vodo. S to zmesjo bomo juho zgostili in ji dali mlečen okus. Da v juhi ne bo grudic, zmes vlijemo v lonec preko cedila.

Juho sproti dobro mešamo z metlico, da se zmes mleka, moke in kisle smetane enakomerno razporedi po celotnem loncu. Začinimo s kančkom muškatnega oreščka.

Kuhamo še kakšnih 5 minut, da se moka skuha. Tačas na kolobarčke narežemo hrenovke in jih dodamo v juho. Uporabimo hrenovke, ki jih imamo najraje. Po okusu lahko prilagodimo tudi njihovo količino.

Kuhamo še toliko časa, da se hrenovke skuhajo. Če želimo juho še bolj zgostiti, lahko z vilicami pretlačimo del krompirja.

Brbončice vam bodo hvaležne.

Predlagam, da poskusite skuhati še kakšno juho:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

sladkosnedka

Sem ljubiteljica sladkega, še posebej čokolade. Rada se sučem po kuhinji in nikoli ne skuham jedi večkrat po istem receptu, saj rada eksperimentiram.

Dodaj odgovor