Fižolova enolončnica
Fižolova enolončnica ali moja različica pašta – fižola. Kuhanje te jedi sicer zahteva nekaj več časa, a priprava ni zahtevna. Jed je krepka in posebej primerna za hladnejše dni. To tradicionalno enolončnico lahko malo posodobite tako, da ji pred serviranjem dodate malo naribanega sira.
Fižolova enolončnica – pripomočki:
- skleda
- lonec
- ponev
- kuhalnica
- tehtnica
- nož in deska za rezanje
- žlica
Fižolova enolončnica – sestavine:
- 150 g suhega fižola (čez noč ga namakamo v vodi)
- 150 g drobnih testenin
- 1 čebula
- 1 strok česna
- 1 korenček
- 1 par klobas
- 2 žlici svinjske masti
- 2 žlici moke
- mleta rdeča paprika
- lovorjev list
- sol, poper
Fižolova enolončnica – postopek:
Fižol čez noč namakamo v vodi.
Čebulo in česen nasekljamo. Korenček in klobaso narežemo na kolobarje. V večjem loncu razpustimo žlico masti in na njej popražimo klobaso, korenček, čebulo in česen. Ko čebula porjavi zalijemo z litrom in pol vode.
Ko voda zavre dodamo odcejen fižol in lovorjev list. Po okusu solimo in popramo. Nad zmernim ognjem še naprej kuhamo. Ko se fižol zmehča dodamo v lonec prežganje, ki ga pripravimo tako, da v ponvi razpustimo žlico masti ter na njej prepražimo moko in rdečo papriko.
Malo pred koncem dodamo testenine. Kuhamo še toliko časa, da so testenine ravno prav kuhane.
Za piko na i lahko fižolovo enolončnico obogatimo z malo naribanega sira.
Naj vam tekne!