Čemaževa krema juha
Sezona čemaža je tukaj in moja mami mi ga vedno veliko prinese, saj raste na njenem vrtu. Ker sin Taj obožuje čemaževo juho, sem jo naredila prav zanj.
Za kremno čemaževo juho potrebujete samo čemaž, nekaj muškatnega oreška, ki bo obogatil okus juhe in za zgostitev juhe, v mojem primeru sem uporabila vegansko kokosovo kremo za kuhanje. Juha ne vsebuje mlečnih izdelkov, zato jo lahko uživajo tudi tisti, ki jih ne smejo ali želijo uživati.
Čemaž ali divji česen je zelo zdravilen, saj ureja prebavo, znižuje holesterol ter prežene spomladansko utrujenost. Najboljši je surov. Vključite ga v jedilnik, če želite podpreti delovanje jeter. Ko se odpravljate nabirat čemaž, bodite pozorni. Med drugim ga prepoznate po izrazitem vonju po česnu.
Čemaževa kremna juha bo obogatila vaš jedilnik.
Pripomočki za kremno čemaževo juho
- palični mešalnik
Sestavine za kremno čemaževo juho
Za cca. 2 osebi
- 60 g čemaža
- ščepec soli
- 300 ml vode
- 3 žlice veganske kokosove kreme za kuhanje
- 1/2 žličke muškatnega oreščka v prahu
- pol čebule (cca. 30 g)
- olje za peko
Kako naredimo čemaževo kremno juho
Pripravim si vse sestavine. Olupim in sesekljam čebulo. Čemaž umijem in ga narežem na manjše lističe.
Na kokosovem olju prepražim čebulo, da zadiši, nato dodam narezan čemaž. Vse skupaj pražim cca. pet minut.
Ko se čemaž malo zmehča, dolijem vodo in dosolim. Za okus dodam še muškatni orešček v prahu in kuham cca. 7 minut.
V juho dodam še 3 žlice kokosove kreme za kuhanje nato juho odstavim in jo zmiksam z paličnim mešalnikom.
In juha je narejena!
Dober tek!
Če imate radi čemaž, je tukaj še nekaj receptov, ki vsebujejo čemaž:
- čemaževe palačinke polnjene z dimljenim tofujem in zelenjavo,
- žepki s čemažem,
- čemaževi štruklji s pirinim zdrobom (veganski),
- čemažev namaz z bučnimi semeni,
- čemaževi kruhki brez kvasa.