Žepki s čemažem
Odlični hrustljavi žepki s čemažem in kozjim jogurtom so zelo okusno kosilo. Žepki so narejeni hitro, iz pirine moke in mineralne vode in ne vsebujejo jajc.
Zraven žepkov lahko ponudite veliko skledo domače solate in okusno kosilo je tu.
Čemaž ali divji česen je zelo zdravilna rastlina, saj čisti kri in zelo dobro vpliva na celotni organizem. Dober je tudi za zniževanje holesterola. Čemaž je podoben šmarnici, zato, ko se ga odpravljate nabirat, bodite pozorni. Čemaž ima izrazit vonj po česnu in tudi cveti drugače kot šmarnica.
Pripomočki za čemaževe žepke
- nožek za testo
- palični mešalnik s posodo za sekljanje
- merilnik tekočin
Sestavine za čemaževe žepke
Za cca. 6 žepkov (za 2 osebi):
- 170 g pirine bele moke (+ nekaj moke za valjanje)
- 5 žlic olivnega olja
- 70 ml tople mineralne vode
- 1 žlička vinskega kamna
- sol
Za nadev iz čemaža:
- 40 g čemaža
- sol
- žlica olivnega olja
- 50 g kozjega jogurta ( lahko tudi navaden jogurt ali skuta)
Kako naredimo čemaževe žepke
Za čemaževe žepke najprej naredim nadev. Čemaževe liste operem in jih osušim s papirnato brisačko. Natrgane liste čemaža dam skupaj s soljo in olivnim oljem v posodico sekljalnika. Vse skupaj zmešam in sesekljam. Nadev si v takšni obliki (čemažev pesto) lahko shranite v steklen kozarček in ga hranite v hladilniku ter ga uporabite v najrazličnejše namene.
Ko je nadev narejen, mu dodam kozji jogurt, ki ga enostavno vmešam v čemažev pesto. Lahko pa uporabite tudi navaden jogurt ali skuto.
Če želite lahko namesto tega nadeva uporabite tudi čemažev namaz z bučnimi semeni. Lahko pa žepke napolnite tudi s špinačo.
Naredim testo, zato v posodo odmerim moko, sol in vinski kamen ter dolijem olivno olje. Mineralno vodo pogrejem na štedilniku, da je malo bolj topla. Vse skupaj zmešam, jaz sem uporabila kar žlico.
Testo razvaljam na pomokani površini (2-3 mm debelo) in ga razrežem na kvadrate, velike 10 x 10 cm. Kvadratki so lahko tudi malo večji cca. 15 x 15 cm.
Kvadratke napolnim z nadevom in jih zaprem, da nastanejo trikotniki, ki jih zaprem s prsti ter z vilicami. Jaz žepke pred peko še malo premažem z olivnim oljem. Žepki se pečejo 30 minut na 160 °C, v ventilacijski pečici.
Odlični čemaževi žepki so pripravljeni, da jih postrežem.
Dober tek!
Poleg žepkov lahko ponudite domače solate; grška solata ali solata iz mlade špinače, čičerike in kozjega sira.