Žepki s čemažem
Print Friendly, PDF & Email

Odlični hrustljavi žepki s čemažem in kozjim jogurtom so zelo okusno kosilo. Žepki so narejeni hitro, iz pirine moke in mineralne vode in ne vsebujejo jajc.

Zraven žepkov lahko ponudite veliko skledo domače solate in okusno kosilo je tu.

Čemaž ali divji česen je zelo zdravilna rastlina, saj čisti kri in zelo dobro vpliva na celotni organizem. Dober je tudi za zniževanje holesterola. Čemaž je podoben šmarnici, zato, ko se ga odpravljate nabirat, bodite pozorni. Čemaž ima izrazit vonj po česnu in tudi cveti drugače kot šmarnica.

Žepki s čemažem

Pripomočki za čemaževe žepke

 • nožek za testo
 • palični mešalnik s posodo za sekljanje
 • merilnik tekočin

Sestavine za čemaževe žepke

Za cca. 6 žepkov (za 2 osebi):

 • 170 g pirine bele moke (+ nekaj moke za valjanje)
 • 5 žlic olivnega olja
 • 70 ml tople mineralne vode
 • 1 žlička vinskega kamna
 • sol

Za nadev iz čemaža:

 • 40 g čemaža
 • sol
 • žlica olivnega olja
 • 50 g kozjega jogurta ( lahko tudi navaden jogurt ali skuta)
Opomba
Če svežega čemaža nimate pri roki, lahko uporabite 40-50 g čemaževega pesta, kateremu dodate kozji jogurt.

Kako naredimo čemaževe žepke

Za čemaževe žepke najprej naredim nadev. Čemaževe liste operem in jih osušim s papirnato brisačko. Natrgane liste čemaža dam skupaj s soljo in olivnim oljem v posodico sekljalnika. Vse skupaj zmešam in sesekljam. Nadev si v takšni obliki (čemažev pesto) lahko shranite v steklen kozarček in ga  hranite v hladilniku ter ga uporabite v najrazličnejše namene.

Ko je nadev narejen, mu dodam kozji jogurt, ki ga enostavno vmešam v čemažev pesto. Lahko pa uporabite tudi navaden jogurt ali skuto.

Če želite lahko namesto tega nadeva uporabite tudi čemažev namaz z bučnimi semeni. Lahko pa žepke napolnite tudi s špinačo.

Žepki s čemažem

Naredim testo, zato v posodo odmerim moko, sol in vinski kamen ter dolijem olivno olje. Mineralno vodo pogrejem na štedilniku, da je malo bolj topla. Vse skupaj zmešam, jaz sem uporabila kar žlico.

Žepki s čemažem

Testo razvaljam na pomokani površini (2-3 mm debelo) in ga razrežem na kvadrate, velike 10 x 10 cm. Kvadratki so lahko tudi malo večji cca. 15 x 15 cm.

Žepki s čemažem

Kvadratke napolnim z nadevom in jih zaprem, da nastanejo trikotniki, ki jih zaprem s prsti ter z vilicami. Jaz žepke pred peko še malo premažem z olivnim oljem.  Žepki se pečejo 30 minut na 160 °C, v ventilacijski pečici.

Žepki s čemažem

Odlični čemaževi žepki so pripravljeni, da jih postrežem.

Žepki s čemažem

Dober tek!

Poleg žepkov lahko ponudite domače solate; grška solata ali solata iz mlade špinače, čičerike in kozjega sira.

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

spela

Že od malega zelo rada kuham. Veselje do kuhanja in peke mi je predala moja babi, ki je bila učiteljica gospodinjstva. Znala je speči najboljšo torto. Zelo uživam v dobrih in preprostih jedeh. Ker je imel moj sin alergijo na kravje mleko in jajca poizkušam kuhati in peči vse brez tega. S sinom velikokrat pečeva skupaj zato se trudim, da so moji recepti enostavni in zdravi.

Dodaj odgovor