Čemaževi kruhki brez kvasa
Preprosti čemaževi kruhki vas bodo navdušili, saj so okusni in zelo mehki. Narejeni so hitro, vsebujejo le nekaj sestavin, med njimi pirino moko, čemaž ter rastlinski napitek in so narejeni brez kvasa, saj le-tega nadomestimo z vinskim kamnom.
Čemaž ali divji česen je zelo zdravilen, saj ureja prebavo, znižuje holesterol ter prežene spomladansko utrujenost. Najboljši je surov. Vključite ga v jedilnik, če želite podpreti delovanje jeter. Ko se odpravljate nabirat čemaž, bodite pozorni. Med drugim ga prepoznate po izrazitem vonju po česnu.
Ko je sezona čemaža, si naredite čemaževe kruhke, ki so odlični. Lahko pa čemaž zamenjate z drobnjakom ali špinačo.
Pripomočki za čemaževe kruhke
- ročni mešalnik z nastavkom za testo
Sestavine za čemaževe kruhke
Za 4 kruhke (bombetke):
- 130 g bele pirine moke (+ 1 – 2 žličke moke za oblikovanje)
- 15 g čemaža
- 80 ml toplega rastlinskega napitka (jaz sem uporabila ovsenega), lahko tudi mineralne vode
- 30 g masla (jaz sem uporabila veganskega)
- sol
- 1 žlička vinskega kamna (7 g)
Priprava čemaževih kruhkov
V posodo stresem moko, vinski kamen, sol in maslo (zmehčano).
Čemaž umijem, ga narežem na manjše koščke in ga dodam sestavinam. V posodi pogrejem rastlinski napitek ter ga dolijem sestavinam. Vse skupaj z mešalnikom zamešam v testo.
Ventilacijsko pečico prižgem na 180 °C. Pod rešetke postavim posodo z vodo, da bo nastala para v pečici in kruhki bodo bolj hrustljavi ter mehki.
Ko je testo narejeno, ga pregnetem na pomokani površini in ga razdelim na 4 enake dele. Z rokami ga oblikujem v 4 manjše hlebčke.
Kruhke položim na pekač obložen s papirjem za peko in pekač položim v pečico, ki se je medtem že segrela. Čemaževi kruhki se pečejo 20 – 30 minut.
Uživajte v mehkih čemaževih kruhkih.
Če imate radi čemaž, je tukaj še nekaj receptov, ki vsebujejo čemaž:
- čemaževe palačinke polnjene z dimljenim tofujem in zelenjavo,
- žepki s čemažem,
- čemaževi štruklji s pirinim zdrobom (veganski),
- čemažev namaz z bučnimi semeni.