Čemaževi kruhki brez kvasa
Print Friendly, PDF & Email

Preprosti čemaževi kruhki vas bodo navdušili, saj so okusni in zelo mehki. Narejeni so hitro, vsebujejo le nekaj sestavin, med njimi pirino moko, čemaž ter rastlinski napitek in so narejeni brez kvasa, saj le-tega nadomestimo z vinskim kamnom.

Čemaž ali divji česen je zelo zdravilen, saj ureja prebavo, znižuje holesterol ter prežene spomladansko utrujenost. Najboljši je surov. Vključite ga v jedilnik, če želite podpreti delovanje jeter. Ko se odpravljate nabirat čemaž, bodite pozorni. Med drugim ga prepoznate po izrazitem vonju po česnu.

Ko je sezona čemaža, si naredite čemaževe kruhke, ki so odlični. Lahko pa čemaž zamenjate z drobnjakom ali špinačo.

čemaževi kruhki

Pripomočki za čemaževe kruhke

  • ročni mešalnik z nastavkom za testo

Sestavine za čemaževe kruhke

Za 4  kruhke (bombetke):

  • 130 g bele pirine moke (+ 1 – 2 žličke moke za oblikovanje)
  • 15 g čemaža
  • 80 ml toplega rastlinskega napitka (jaz sem uporabila ovsenega), lahko tudi mineralne vode
  • 30 g masla (jaz sem uporabila veganskega)
  • sol
  • 1 žlička vinskega kamna (7 g)

Priprava čemaževih kruhkov

V posodo stresem moko, vinski kamen, sol in maslo (zmehčano).

Čemaževi kruhki brez kvasa

Čemaž umijem, ga narežem na manjše koščke in ga dodam sestavinam. V posodi pogrejem rastlinski napitek ter ga dolijem sestavinam. Vse skupaj z mešalnikom zamešam v testo.

Čemaževi kruhki brez kvasa

Ventilacijsko pečico prižgem na 180 °C.  Pod rešetke postavim posodo z vodo, da bo nastala para v pečici in kruhki bodo bolj hrustljavi ter mehki.

Ko je testo narejeno, ga pregnetem na pomokani površini in ga razdelim na 4 enake dele. Z rokami ga oblikujem v 4 manjše hlebčke.

Čemaževi kruhki brez kvasa

Kruhke položim na pekač obložen s papirjem za peko in pekač položim v pečico, ki se je medtem že segrela. Čemaževi kruhki se pečejo 20 – 30 minut.

čemaževi kruhki

Uživajte v mehkih čemaževih kruhkih.

Če imate radi čemaž, je tukaj še nekaj receptov, ki vsebujejo čemaž:

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

spela

Že od malega zelo rada kuham. Veselje do kuhanja in peke mi je predala moja babi, ki je bila učiteljica gospodinjstva. Znala je speči najboljšo torto. Zelo uživam v dobrih in preprostih jedeh. Ker je imel moj sin alergijo na kravje mleko in jajca poizkušam kuhati in peči vse brez tega. S sinom velikokrat pečeva skupaj zato se trudim, da so moji recepti enostavni in zdravi.

Dodaj odgovor