Čemaževi štruklji s pirinim zdrobom (veganski)
Čemaž je zdravilna rastlina, saj čisti naše telo. Zelo uporaben je pa tudi v kuhinji, saj lahko iz njega naredimo različne jedi: juhe, pesto oz. namaz, zavitke, rižote … Ker je sedaj sezona čemaža, sem se odločila, da naredim čemaževe štruklje iz pirinega zdroba, kateri so namenjeni tudi veganom, saj so narejeni brez jajc.
Čemaževe štruklje naredim tako, da čemaževemu namazu z bučnimi semeni dodam pirin zdrob oz. gres, malo ovsenega napitka ter malo začimb. Vse skupaj zmešam in zavijem v krpo ter dam kuhat. Štruklje lahko jemo same, kot predjed ali kot dodatek omaki ali zelenjavnemu golažu.
Pripomočki za čemaževe štruklje
- posoda za mešanje
- žlica in žlička
- posoda za kuhanje
- nit in krpa oz. gaza za kuhanje
- tehtnica
- nož in deska
Sestavine za čemaževe štruklje
(za 2 osebi)
- čemažev namaz z bučnimi semeni (50 g)
- 6 žlic pirinega zdroba (50 g)
- 5 žlic rastlinskega napitka -jaz sem uporabila ovseno
- pol žličke kurkume
- sol z začimbami
- voda za kuhanje
Kako pripravim čemaževe štruklje
Najprej stehtam čemažev namaz. V posodo dodam še pirin zdrob, začimbe ter ovsen napitek. Vse skupaj zmešam z žlico ter oblikujem štrukelj, katerega zavijem v gazo oz. krpo za kuhanje ter ga zavežem z nitko.
Na štedilnik postavim posodo z vodo in ko voda zavre, previdno noter položim zavit čemažev štruklelj. Kuhan je po 15 minutah. Nato iz posode previdno odlijem vodo in počakam, da se štrukelj vsaj malo ohladi. Še zavitega položim na desko ter ga odvijem iz krpe. Bodite previdni, da se ne opečete!
Štrukelj narežem na rezine in jih ponudim kot predjed ali kot prilogo k omaki ali zelenjavnemu golažu.