Čemaževe palačinke polnjene z dimljenim tofujem in zelenjavo
Print Friendly, PDF & Email

Čemaževe palačinke z dimljenim tofujem so res božansko kosilo. Mami mi je nekaj časa nazaj prinesla kar veliko čemaža iz svojega vrta. Razmišljala sem, kako bi ga najhitreje porabila. Nekaj čemaža sem uporabila v namazu z bučnimi semeni. Iz ostalega sem pa naredila palačinke, saj jih imamo vsi zelo radi. Odločila sem se, da jih namesto za zajtrk naredim za kosilo in, ker imam doma veliko domače zelenjave in, ker mi je ostalo še nekaj dimljenega tofuja, je nastal tale res edinstven in odličen recept.

Čemaževe palačinke lahko seveda napolnite tudi s čim drugim. Lahko si jih naredite tudi za zajtrk in jih napolnite s skuto.

Pripomočki za čemaževe palačinke

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za čemaževe palačinke

Količine zadostujejo za 2 osebi.

Za cca. 6 čemaževih palačink:

  • 120 g pirine bele moke
  • 250 ml mineralne vode
  • 4 sveži listi čemaža
  • ščepec soli

Nadev iz dimljenega tofuja in zelenjave:

  • 1 korenje (cca. 50 g)
  • 100 g bučke
  • 30 g pora
  • 160 g dimljenega tofuja
  • 1 žlička rdeče paprike v prahu
  • 1/3 žličke rožmarina
  • 3 žlice paradižnikove mezge
  • 40 – 50 ml vode
  • sol
  • olje za peko

Priprava čemaževih palačink

Najprej naredim čemaževe palačinke, zmešam moko in mineralno vodo ter umijem in narežem čemaž, ki ga dodam v maso. Pri čemažu bodite pazljivi, da je res čemaž (med drugim ima zelo izrazit vonj po česnu). Maso pustim par minut stati.

Ta čas, ko masa za čemaževe palačinke počiva, narežem zelenjavo. Najprej jo umijem in olupim in narežem na čim manjše koščke. Tudi tofu narežem na rezine. Tofu prej malo popivnam s papirnato brisačko.

V ponev dam malo kokosovega olja, ga segrejem in z zajemalko zajamem maso za palačinke, jo vlijem v ponev in z obračanjem ponve na levo in desno enakomerno porazdelim po ponvi. Ko se na palačinkah začnejo delati mehurčki,  jo z lopatico obrnem in spečem še na drugi strani.

Ko so vse palačinke spečene, kar v isti ponvi spečem še dimljen tofu. Tofu pečem na eni stran vsaj 8 minut, da lepo zadiši. Po zgornji strani ga malo potresem s papriko v prahu in rožmarinom. Previdno ga obrnem in potresem še po drugi strani s rdečo papriko in rožmarinom ter spet pečem še vsaj 6 minut. Nato ga preložim na desko in narežem na kocke.

V isti ponvi popražim še por in bučke. Pražim ju toliko časa, da zadiši, nato dodam še korenček. Vse skupaj pražim cca. 5 – 7 minut, nato dodam še paradižnikovo mezgo ter vodo. Vse skupaj naj se kuha toliko časa, da se korenček malo zmehča (cca. 8 minut). Če se vam zdi masa presuha, lahko dodate še malo vode. Zelenjavi dodam še narezan dimljen tofu in še enkrat vse skupaj zmešam in posolim.

Mešanico popečenega dimljena tofuja in zelenjave zavijem v palačinko. Postrežem.

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

spela

Že od malega zelo rada kuham. Veselje do kuhanja in peke mi je predala moja babi, ki je bila učiteljica gospodinjstva. Znala je speči najboljšo torto. Zelo uživam v dobrih in preprostih jedeh. Ker je imel moj sin alergijo na kravje mleko in jajca poizkušam kuhati in peči vse brez tega. S sinom velikokrat pečeva skupaj zato se trudim, da so moji recepti enostavni in zdravi.

Dodaj odgovor