Svinjski zrezki s korenjem in čebulo
Print Friendly, PDF & Email

Svinjski zrezki s korenjem in čebulo so zelo okusni, saj korenje in čebula skupaj z rožmarinom zelo lepo dopolnita okus svinjskih zrezkov. Poleg tega pa je tudi priprava povsem enostavna, zato jih le pripravite. Poleg sem postregla z ajdovo kašo s porom, ki se je tudi tokrat izkazala za krasno prilogo.

Pripomočki za pripravo svinjskih zrezkov s korenjem in čebulo:

  • nož
  • deska za rezanje
  • plast papirja za peko
  • kladivo za meso
  • globok krožnik
  • ponev z višjim robom in pokrovko
  • merilnik tekočin
  • prijemalka
  • kuhalnica
  • štedilnik

Sestavine za pripravo svinjskih zrezkov s korenjem in čebulo

Za 4 osebe

  • 4 svinjski zrezki (jaz uporabim stegno ali kare brez kosti)
  • 200 g korenja
  • 1 večja čebula
  • 1 vejica rožmarina
  • 1 jedilna žlica gorčice
  • 1 dl vode
  • sol po okusu
  • poper po želji
  • olivno olje

Priprava svinjskih zrezkov s korenjem in čebulo

Najprej pripravimo meso. Sama za pripravo zrezkov najraje uporabim svinjsko stegno ali pa kare brez kosti. Zrezke mi običajno nareže že mesar, sicer pa se držim načela, da vsak zrezek tehta okoli 150 g, torej za 4 svinjske zrezke potrebujete okoli 600 g mesa.

Svinjske zrezke najprej splaknemo pod tekočo vodo in pustimo, da se malo odtečejo, nato zrezke, vsakega posebej, z obeh strani potolčemo s kladivom za meso. Jaz meso potolčem tako, da ga prekrijem s papirjem za peko, tako kapljice ne škropijo po kuhinji.

Zrezke nato posolimo po okusu in jih polagamo v globok krožnik (lahko tudi skledo). Zrezkom dodamo jedilno žlico gorčice s katero dobro premažemo vse zrezke. Pustimo stati 15-20 minut.

Medtem, ko se svinjski zrezki marinirajo, pripravimo zelenjavo. Korenje očistimo in ga narežemo na poljubno debele kolobarje (moji so debeli nekaj milimetrov). Debelejše korenje lahko prerežemo na pol ali na četrtino in narežemo polovičke oz. četrtinke. Čebulo olupimo in jo narežemo na nekaj milimetrov široke kolobarje.

Vejico rožmarina po potrebi splahnemo pod vodo, nato pa z vejice osmukamo listke, ki jih drobno nasekljamo. Če svežega rožmarina nimate, uporabite cca. pol jedilne žlice suhega.

Sedaj na štedilnik pristavimo ponev in v njej segrejemo malo olivnega olja (1-2 jedilni žlici). Na njem na hitro popečemo svinjske zrezke. Približno 1-2 minuti na vsaki strani. Pri obračanju mesa je zelo pomembno, da ga obračate s prijemalko. Nikoli z vilico ali čim podobnim, saj s tem, ko meso prepikate, iz njega odtečejo vsi sokovi. Zato, če želite, da bo vaše meso mehko in sočno (ne glede na to za katero vrsto mesa gre), ga vedno in brez izjeme obračajte s prijemalko.

Po tem, ko ste svinjske zrezke popekli z obeh strani, jih poberite iz ponve in jih odložite nazaj v globok krožnik oz. posodo v kateri ste jih marinirali.

Sedaj v ponev dodajte narezano čebulo in jo na nekoliko nižji temperaturi na hitro prepražite, toliko, da postekleni. Nato dodajte narezano korenje in nasekljan rožmarin.

Vse skupaj premešajte in na hitro popražite, nato pa dolijte 1 dl vode in počakajte, da vse skupaj zavre in pustite 1-2 minutki vreti.

H korenju in čebuli dodajte popečene svinjske zrezke in jih v pokriti ponvi ob zmernem vretju kuhajte cca. 20 minut. Vmes občasno premešajte.

Po dvajsetih minutah ponev odkrijte in nekoliko povišajte temperaturo štedilnika. Zrezki se bodo tako nekoliko zapekli (na vsaki strani jih popecite za cca. 3-4 minute oz. po želji kako zapečene zrezke želite), voda pa bo izhlapela.

Tako, svinjski zrezki s korenjem in čebulo so pripravljeni, da jih postrežete. Tik preden jih postrežete, jih, če želite, lahko popoprate s sveže mletim poprom.

Poleg tekne ajdova kaša, pas tudi krompir na najrazličnejše načine in seveda solata.

Če imate radi svinjske zrezke, si poskusite tudi:

Ljubitelji mesa in zelenjave pa poskusite tudi: piščančje zrezke  porovi omaki.

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 7 Povprečno: 4.7]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor