Sushi
Print Friendly, PDF & Email

Sushi je znana tradicionalna Japonska specialiteta v velikosti grižljaja. Glavna sestavina je riž namočen v rižev kis, dodajamo pa lahko vse kar imamo radi. Ker sama nisem ljubiteljica surovih rib, sem za svoj recept uporabila dimljen losos, tuno, kumare in avokado. Kombinacija za prste oblizniti! 🙂

sushi-10

Sushi – pripomočki:

  • bambusova rogoznica / podloga
  • manjša posoda
  • velika skleda
  • žlica
  • nož
  • jedilne palčke
  • posodica za omako

sushi-4Sushi – sestavine:

  • alge Nori (4 liste)
  • riž za sushi 250g
  • 3 – 4 žlice riževega kisa
  • kumara
  • avokado
  • konzerva tune
  • 150 g dimljenega lososa
  • pest arašidov
  • sojina omaka
  • majoneza
  • 2 žlički wasabi paste

Sushi – postopek priprave :

Riž dobro speremo in ga v osoljeni, vreli vodi kuhamo 15-20 minut. Ko je kuhan, ga dobro odcedimo, primešamo rižev kis in pustimo, da se ohladi.

sushi-3

Medtem dobro operemo kumaro in avokado ter ju narežemo na trakce. Arašide s pomočjo žlice zdrobimo.

sushi-5

Na delovno površino položimo bambusovo rogoznico in na njo list alg. ¼ riža damo na sredino alg in s pomočjo prstov razporedimo riž tako, da je plast enakomerno debela in da pustimo 1,5 cm roba praznega. Da se nam riž ne lepi, si prste prej malo zmočimo z vodo.

sushi-1

Riž nato premažemo z majonezo in vodoravno položimo losos in trakce kumare ter potresemo z arašidi (kot je prikazano na sliki).

sushi-6
Z najbližje strani primemo rogoznico in si z njo pomagamo, da zvijemo sushi v valj. Med zvijanjem rahlo stiskamo, da postane bolj kompakten. »Klobaso« nato razrežemo na približno 2,5 cm kolobarje. Pri rezanju moramo biti previdni.

sushi-2Postopek ponovimo z:

  • lososom, trakci avokada in arašidi
  • tuno, trakci kumare in arašidi.

sushi-7

  • tuno, trakci avokada in arašidi.

sushi-8

Sushi postrežemo s sojino omako, ter wasabi pasto.

Poskusite tudi sadni sushi.

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 0 Povprečno: 0]

Dodaj odgovor