Sushi
Sushi je znana tradicionalna Japonska specialiteta v velikosti grižljaja. Glavna sestavina je riž namočen v rižev kis, dodajamo pa lahko vse kar imamo radi. Ker sama nisem ljubiteljica surovih rib, sem za svoj recept uporabila dimljen losos, tuno, kumare in avokado. Kombinacija za prste oblizniti! 🙂
Sushi – pripomočki:
- bambusova rogoznica / podloga
- manjša posoda
- velika skleda
- žlica
- nož
- jedilne palčke
- posodica za omako
Sushi – sestavine:
- alge Nori (4 liste)
- riž za sushi 250g
- 3 – 4 žlice riževega kisa
- kumara
- avokado
- konzerva tune
- 150 g dimljenega lososa
- pest arašidov
- sojina omaka
- majoneza
- 2 žlički wasabi paste
Sushi – postopek priprave :
Riž dobro speremo in ga v osoljeni, vreli vodi kuhamo 15-20 minut. Ko je kuhan, ga dobro odcedimo, primešamo rižev kis in pustimo, da se ohladi.
Medtem dobro operemo kumaro in avokado ter ju narežemo na trakce. Arašide s pomočjo žlice zdrobimo.
Na delovno površino položimo bambusovo rogoznico in na njo list alg. ¼ riža damo na sredino alg in s pomočjo prstov razporedimo riž tako, da je plast enakomerno debela in da pustimo 1,5 cm roba praznega. Da se nam riž ne lepi, si prste prej malo zmočimo z vodo.
Riž nato premažemo z majonezo in vodoravno položimo losos in trakce kumare ter potresemo z arašidi (kot je prikazano na sliki).
Z najbližje strani primemo rogoznico in si z njo pomagamo, da zvijemo sushi v valj. Med zvijanjem rahlo stiskamo, da postane bolj kompakten. »Klobaso« nato razrežemo na približno 2,5 cm kolobarje. Pri rezanju moramo biti previdni.
- lososom, trakci avokada in arašidi
- tuno, trakci kumare in arašidi.
- tuno, trakci avokada in arašidi.
Sushi postrežemo s sojino omako, ter wasabi pasto.
Poskusite tudi sadni sushi.
Dober tek!