Pražen riž s piščancem – chicken fried rice
Print Friendly, PDF & Email

Pražen riž s piščancem – chicken fried rice je tipična kitajska oz. azijska jed, za katero imamo verjetno toliko receptov, koliko obstaja kuharjev. Vseeno pa je zaželjeno, da zanjo poznamo vsaj nekaj osnovnih stvari, s katerimi bo ta jed res odlična: kot v kateri izmed kitajskih restavracij.
Lahko ga jemo samostojno ali kot eno izmed jedi na mizi. Vsaj azijci imajo navado, da je ob kosilu na mizi več jedi, a le te v majhnih količinah.

Pražen riž s piščancem - chicken fried rice

Pripomočki za pražen riž s piščancem – chicken fried rice:

 • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za pražen riž s piščancem:

Za 2 osebi:

 • 200 g kuhanega dolgozrnatega riža
 • 150 g pečenega piščančjega mesa
 • 100 g sveže paprike
 • 50 g pora
 • 120 g mlade čebule
 • 2 jajci
 • 3 do 4 žlice olja
 • 1 žlička sezamovega olja (opcijsko)

Omaka:

 • 2 žlici lahke sojine omake
 • 1 žlica riževega kisa
 • 1 žlička sladkorja

Postopek za pražen riž s piščancem:

Najprej se osredotočimo na riž. Riž mora biti dolgozrnati in če želimo res dišečo kuhinjo in nato jed: vzamemo jasminov dišeči riž. Prav tako pa bo super zamenjava zanj basmati riž.
Riž skuhamo po navodilih, ki so zapisana na vsakem pakiranju, že en dan preden, da delamo pražen riž s piščancem. To pa zato, da iz njega izpari res vsa vlaga in bo “suh”, posledično temu pa jed ne bo zbita in pocasta.
Riž se prav tako lahko zamrzne, če nam ostane kdaj od kakšnega obroka. Nato ga odmrznemo en večer prej ter naslednji dan iz njega naredimo fried rice.

Pražen riž s piščancem - chicken fried rice

Ko riž skuhamo, ga razporedimo po kakšnem pladnju ali posodi, da iz njega izpari kar največ vlage. Nato ga shranimo do drugega dne v hladilniku.

Pražen riž s piščancem - chicken fried rice

Naslednji dan pa začnemo s pripravo Praženega riža s piščancem tako, da si najprej pripravimo vse sestavine, ki jih bomo potrebovali. Saj je jed pripravljena zelo hitro in med praženjem ne bo časa za predpripravo določenih stvari.
Iz hladilnika vzamemo riž, papriko, por in mlado čebulo. Pripravimo si še jajca ter pečeno meso. Jaz sem danes vzela pečeno piščančje meso (bedrca), a to jed si lahko pripravimo iz katerega koli mesa ali celo klobas – le da je meso že vnaprej termično obdelano (pečeno ali kuhano).

Pražen riž s piščancem - chicken fried rice

Meso narežemo na poljubno velike kocke. Prav tako narežemo por na kolute, papriko na manjše kocke, pri mladi čebuli pa ločimo beli / svetel del od zelenega. Beli del narežemo na drobne kolute in jih damo k narezani papriki ter poru, zeleni del narežemo na malo večje kolute ter jih prihranimo za pozneje. Le te bomo dodali jedi šele tik pred koncem praženja.

Pražen riž s piščancem - chicken fried rice

Sedaj nam ostane samo še priprava omake. Za njo vzamemo 2 žlici svetle / lahke sojine omake, 1 žlico riževega kisa in 1 žličko sladkorja. Vse skupaj dobro zmešamo.
Rižev kis in sladkor lahko tudi izpustimo, a kombinacija tega dvojega bo dodala jedi tisto “piko na i” oziroma tisti umami okus, ki smo ga navajeni iz kitajskih restavracij. Prav tako bo sladkor na vročini – ko bomo pražili jed, rahlo karameliziral in zopet dodal kanček še boljšega okusa.

Pražen riž s piščancem - chicken fried rice

Ko imamo vso predpripravo narejeno, samo še recimo besedo o tem, kako bomo jed pražili. Praviloma se pražen riž s piščancem – chicken fried rice dela na zelo močnem plinu v wok posodi. Pri nas plinskega štedilnika žal nimamo več, zato sem moram znajti na kuhalni plošči – in posledično mi tudi klasičen wok ne pride v poštev, saj ima za na ploščo premalo grelne površine. Tako, da jaz najraje vzamem “hot stone” posodo, katera se celotna res lepo segreje in jed naredim v njej.
V ponev damo 3 do 4 žlice olja (olja mora biti malo več, saj bomo na njem tako segreli meso, kot zapekli jajca ter popražili zelenjavo in riž). Ko sta ponev in olje res vroča, dodamo piščančje meso samo za toliko časa, da se segreje.
Nato damo meso na eno stran ponve, na drugo stran pa vlijemo razžvrkljani jajci.

Pražen riž s piščancem - chicken fried rice

Jajc nič ne mešamo tako dolgo, da cela zakrknejo (se naredijo kot omleta). Nato dodamo papriko, por in narezan del bele čebule ter vse skupaj na visoki vročini mešamo približno minuto do dve (vse je odvisno na kako vroči kuhalni površini delamo. V woku je vse hitreje).

Pražen riž s piščancem - chicken fried rice

Ob stalnem mešanju dodamo še riž, zopet popražimo in tik pred koncem dodamo zeleni del mlade čebule ter par kapljic sezamovega olja.
Sedaj dodamo še našo omako, vendar je ne polijemo po rižu, ampak po stenah wok posode, da se tekočina zlije pod riž in zavre, preden da jo vmešamo v riž.

Pražen riž s piščancem - chicken fried rice

Pražen riž s piščancem - chicken fried rice

Takoj ponev odstavimo iz grelne površine ter jed mešamo še približno eno minuto, da se okusi res povežejo.

Pražen riž s piščancem - chicken fried rice

Pražen riž s piščancem – chicken fried rice postrežemo takoj vročega. Lahko kot samostojno jed s porcijo sezonske solate, ali pa kot eno izmed jedi na mizi.

Pražen riž s piščancem - chicken fried rice

Dober tek 🙂

Ocena:
Skupaj: 13 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor