Segedin golaž brez mesa
Print Friendly, PDF & Email

Pri nas doma zelo obožujemo zelje, zelo radi ga imamo v solati ali pa iz njega velikokrat naredimo segedin golaž. Tokrat sem se segedin golaža lotila malo drugače. Naredila sem ga brez mesa in mu namesto mesa dodala sejtan. Tisti, ki sejtana ne poznate, se najbrž sprašujete kaj je to. To je pšenično meso, ki vsebuje zelo veliko beljakovin (vsebuje jih več kot 20%) in je nizkokalorično živilo. Prav zaradi visoke vsebnosti beljakovin in lahke prebavljivosti je primeren za prehrano športnikov ter tudi v prehrani otrok in mladostnikov in seveda vseh, ki si želijo popestriti jedilnik in poskusiti kaj novega. V prehrani vegetarijancev in veganov je sejtan pogost nadomestek rdečemu mesu. Vsebuje gluten, zato ni primeren za celiakaše.

Poizkusite segedin golaž s sejtanom, njegov okus je malo drugačen, kot ste ga vajeni pri segedinu, ampak verjamem, da vam bo všeč in mesa sploh ne boste pogrešali. Zraven segedina lahko ponudite domač pirin kruh s semeni, polento ali pa pire iz sladkega krompirja. Lahko pa tudi krompir v kosih.

Pripomočki za segedin golaž brez mesa:

  • posoda za kuhanje s pokrovom
  • nož in deska
  • cedilo
  • žlička
  • kuhalnica
  • tehtnica
  • merilna žlička

Sestavine za segedin golaž brez mesa

Za 2 osebi:

  • 300 g kislega zelja
  • 200 g sejtana
  • 300 ml vode
  • 100 ml paradižnikove mezge
  • 1 manjša čebula
  • 1 strok česna
  • 1 žlička rdeče sladke mlete paprike
  • pol žličke kumine
  • 1 – 2 lovorova lista
  • sol po okusu
  • pol žličke kurkume
  • kokosovo olje ali olje za peko

Kako pripravim segedin golaž brez mesa

Najprej olupim in narežem oz. sesekljam čebulo in česen. Na manjše kocke narežem še sejtan.

V posodo dam malo kokosovega olja in, ko se posoda in olje v njej malo segrejeta, na olju prepražim sesekljano čebulo in česen. Čez nekaj časa dodam še sejtan in ga nato s čebulo in česnom pražim cca. 2 – 3 minute.

Zelje sperem pod vodo, da ne bo preveč kislo in ga dodam v posodo. Vse skupaj zmešam in dodam paradižnikovo mezgo in vodo ter ostale začimbe. V pokriti posodi kuham 15 minut, da se okusi lepo premešajo.

Segedin golaž s sejtanom ponudim z domačim kruhom.


Dober tek!

Lahko si pogledate še ideje za moja druga kosila:

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 4.2]

spela

Že od malega zelo rada kuham. Veselje do kuhanja in peke mi je predala moja babi, ki je bila učiteljica gospodinjstva. Znala je speči najboljšo torto. Zelo uživam v dobrih in preprostih jedeh. Ker je imel moj sin alergijo na kravje mleko in jajca poizkušam kuhati in peči vse brez tega. S sinom velikokrat pečeva skupaj zato se trudim, da so moji recepti enostavni in zdravi.

Dodaj odgovor