Bujta repa brez mesa
Print Friendly, PDF & Email

V zimskim mesecih zelo pašejo jedi na žlico. Moj oči zato čez zimo velikokrat naredi bujto repo brez mesa in moram reči, da je res božanska. Še posebej moj sin jo obožuje. 🙂 Zato mi je oči tudi predal svoj recept, da jo bom sedaj tudi jaz doma lahko kdaj skuhala.

Bujta repa je značilna prekmurska jed iz repe, prosene kaše in mesa. Lahko jo jeste kot samostojno jed ali pa zraven nje ponudite krompir v kosih ali pa kos domačega pirinega kruha s semeni. Moja različica bujte repe pa je, kot že omenjeno, malce drugačna in ne vsebuje mesa.

Pripomočki za bujto repo brez mesa:

  • posoda za kuhanje
  • tehtnica
  • žlica in žlička
  • kuhalnica
  • merilni lonček
  • cedilo
  • posoda za namakanje kaše
  • nož in deska

Sestavine za bujto repo brez mesa

Za 2 osebi:

  • 130 g prosene kaše
  • 300 g repe
  • 1 velika čebula
  • 1 strok česna
  • 2 lovorjeva lista
  • 1 žlička rdeče paprike v prahu
  • sol z začimbami po okusu
  • pol žličke timijana
  • pol žličke muškatnega oreščka
  • 800 – 900 ml vode
  • kokosovo olje ali olje za peko

Kako naredim bujto repo brez mesa

Čez noč v vodi namočim proseno kašo.

Naslednji dan najprej pod tekočo vodo sperem repo, da ne bo preveč kisla. Pripravim si še česen in čebulo, ki ju sesekljam.

V posodo dam kokosovo olje na katerem popražim čebulo ter česen, nato dodam še oprano kislo repo. Vse skupaj malo premešam. Proseni kaši odlijem vodo, v kateri se je namakala, ter jo dodam repi. Vse skupaj zalijem z 500 ml vode ter kuham cca. 10 minut. Repi in proseni kaši dolijem še 300 ml vode in dodam začimbe ter kuham še dodatnih 15 – 20 minut (če imate občutek, da je premalo vode, jo lahko še dolijete).

Brezmesno bujto repo lahko jeste samo ali pa s kosom domačega kruha.

Dober tek!

Poglejte si še druge moje ideje za kosilo na žlico:

Ocena:
Skupaj: 9 Povprečno: 4.6]

spela

Že od malega zelo rada kuham. Veselje do kuhanja in peke mi je predala moja babi, ki je bila učiteljica gospodinjstva. Znala je speči najboljšo torto. Zelo uživam v dobrih in preprostih jedeh. Ker je imel moj sin alergijo na kravje mleko in jajca poizkušam kuhati in peči vse brez tega. S sinom velikokrat pečeva skupaj zato se trudim, da so moji recepti enostavni in zdravi.

Dodaj odgovor