Veganska pastirska pita s sladkim krompirjem
Print Friendly, PDF & Email

Pastirska pita je jed, značilna za Veliko Britanijo. Po originalnem receptu je narejena iz mletega mesa, ki ga prekrijejo s pire krompirjem ter ga gratinirajo. Moja sestra je dolgo časa živela v Londonu, zato je z menoj delila recept za pastirsko pito. Zadnjič sva skupaj gledali neko angleško kuharsko oddajo in dobili idejo za vegansko pastirsko pito. Vsaka je po svoje naredila vegansko pastirsko pito. Ona jo je prekrila s sladkim krompirjem, jaz pa s polento. Zmagala je njena, saj je okus res božanski. Zato vam predlagava, da si naredite vegansko pastirsko pito s sladkim krompirjem. Verjamem, da bo nasitila tudi tiste, ki radi jedo meso.

Veganska pastirka pita s sladkim krompirjem je narejena iz leče, korenja in šampinjonov. Pito sem prekrila s pirejem iz sladkega krompirja.

Pripomočki za pastirsko pito s sladkim krompirjem:

  • posoda za kuhanje leče
  • posoda za kuhanje sladkega krompirja
  • ponev
  • 2 pekač 24 x 17 cm
  • žlička in žlica
  • nož in deska
  • cedilo
  • lupilnik zelenjave
  • kuhalnica
  • merilna žlička
  • tehtnica
  • tlačilka za krompir

Sestavine za pastirsko pito s sladkim krompirjem

Za 4 – 5 oseb:

  • 240 g leče
  • 250 g šampinjonov
  • 3 – 4 velike korenčke (300 g)
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • 1 žlička rdeče paprike
  • sol z začimbami
  • ščep timijana
  • kurkuma po okusu
  • 100 ml paradižnikove omake
  • 100 ml vode
  • kokosova maščoba oz. olje za peko
  • olje za ponev
  • 800 g sladkega krompirja

Kako pripravim pastirsko pito s sladkim krompirjem

Lečo umijem pod vodo, ter jo odcedim in skuham po navodilih proizvajalca (lahko jo tudi namočite čez noč).

Medtem, ko se leča kuha, umijem in narežem zelenjavo (gobe in korenček). Korenček narežem na manjše koščke. Čebulo in česen olupim ter ju sesekljam.

Na kokosovi maščobi prepražim čebulo in česen ter kasneje dodam še korenček, ki ga pražim kar nekaj časa. Dodam še šampinjone, ki jih na hitro popražim. Vse skupaj pokrijem in kuham vsaj še 10-15 minut, da se korenček zmehča.

Pripravim tudi sladki krompir (ga olupim in narežem). In medtem, ko se zelenjava kuha, v drugi posodi skuham sladki krompir. Kuham ga 15-20 minut. Ko je sladek krompir kuhan, odlijem vodo ter ga zmečkam z vilicami ali s tlačilko za krompir (če je sladki krompir preveč suh, mu lahko prilijete še malo rastlinskega napitka).

K zelenjavi dolijem še paradižnikovo omako (mezgo) in vodo ter kuham pokrito vsaj 5-10 minut. Dodam še lečo, mleto rdečo papriko in sol, kurkumo in timijan ter vse skupaj zmešam in kuham še par minut (2-3 minute).

veganska pita s sladkim krompirjem

Zelenjavno-lečino mešanico prelijem v namaščen pekač. Pito prekrijem s sladkim krompirjem, z vilicami oblikujem vzorček. Pekač s vegansko pastirsko pito položim v ventilacijsko pečico za  15 – 20 minut na 180 °C, da se sladki krompir lepo zapeče.

Božanska veganska pita s sladkim krompirjem je pripravljena!

veganska pastirka pita s sladkim krompirjem Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

spela

Že od malega zelo rada kuham. Veselje do kuhanja in peke mi je predala moja babi, ki je bila učiteljica gospodinjstva. Znala je speči najboljšo torto. Zelo uživam v dobrih in preprostih jedeh. Ker je imel moj sin alergijo na kravje mleko in jajca poizkušam kuhati in peči vse brez tega. S sinom velikokrat pečeva skupaj zato se trudim, da so moji recepti enostavni in zdravi.

Dodaj odgovor