Kremna porova rižota s korenjem
Print Friendly, PDF & Email

Tole rižotko lahko jemo kot glavno jed ali pa kot prilogo. V vsakem primeru se nam bo po ustih razlezel nežen kremast okus po rižu in zelenjavi, ki ga tako lepo poveže sir. V njej se skrivata kar dva: mascarpone in parmezan. Ta je zelo pomemben in rižoti da piko na i. Prisegam na sveže naribanega, saj res naredi razliko. Nekaj ga vmešamo v rižoto, malo pa ga posujemo čez.

Sicer pa porovo rižoto s korenjem pripravimo tako, da najprej popražimo čebulo in por, dodamo na drobno naribano korenje, ki se zato v rižoti lepo zlije s celoto in jo še rumeno obarva. Dodamo riž in vino, začimbe in rižoto skuhamo, sira pa vmešamo čisto na koncu. Potem pa jo le še postrežemo in uživamo. 🙂

Kremna porova rižota s korenjem

Pripomočki za kremno porovo rižoto s korenjem:

 • Ne potrebujemo nič posebnega.

Sestavine za kremno porovo rižoto s korenjem:

Za 2-3 osebe:

 • 2 žlici sončničnega olja
 • 1 žlica masla
 • 1 srednja velika čebula (okoli 100 g)
 • 1 srednje velik por (okoli 100 g)
 • 130 g korenja
 • 1/2 žličke soli
 • 250 g belega riža
 • 2 dl belega vina
 • ščep posušene bazilike
 • ščep posušenega origana
 • ščep posušenega šetraja
 • 1/2 jušne kocke
 • 100 g mascarpona
 • 30 g sveže naribanega parmezana

Postopek za kremno porovo rižoto s korenjem:

Za porovo rižoto potrebujemo večjo posodo s pokrovko, v kateri bomo jed pripravili. Pristavimo jo na štedilnik in vanjo damo 2 žlici olja in 1 žlico masla. Medtem ko se počasi segrevata, olupimo in sesekljamo čebulo, nato pa jo dodamo v posodo. Čebulo pražimo na zmernem ognju in vmes večkrat pomešamo.

Kremna porova rižota s korenjem

Poru odstranimo spodnji del s koreninami in odrežemo zgornje dele listov, tako da nam ostane osrednji, bel in svetlo zelen del te zelenjave. Po dolgem ga prerežemo na pol in ga pod tekočo vodo dobro speremo, da odstranimo ostanke prsti. Por nato narežemo na nekaj milimetrov široke kolobarčke.

Kremna porova rižota s korenjem

Por dodamo k čebuli in ju skupaj pražimo nekaj minut. Če se prijemata na dno, prilijemo nekaj žlic vode in vmes večkrat premešamo. Po nekaj minutah praženja posodo pokrijemo s pokrovko in zelenjavo 5 minut dušimo, da se lepo zmehča. Nato olupimo 130 g korenja in ga na drobno naribamo ter dodamo v posodo s čebulo in porom. Posodo ponovno pokrijemo in korenje dušimo nekaj minut. Če je potrebno, ponovno dolijemo malo vode.

Kremna porova rižota s korenjem

Natehtamo 250 g belega riža za rižoto in ga splaknemo. Za našo prebavo je dobro, da riž pred kuhanjem nekaj časa (nekaj ur) namakamo, ni pa nujno.

Kremna porova rižota s korenjem

Ko je riž pripravljen, ga dodamo k poru in korenju.

Kremna porova rižota s korenjem

Sestavine premešamo in riž nekaj minutk pražimo, potem pa v posodo dolijemo 2 dl belega vina. Premešamo in kuhamo dokler tekočina ne povre.

Kremna porova rižota s korenjem

Ko tekočina po večini povre, dolijemo 6 dl vode, dodamo pol jušne kocke in zelišča: ščep suhega šetraja, bazilike in origana. Solimo s pol žličke soli. Temperaturo kuhališča povišamo, da voda zavre, vse dobro premešamo, nato pa temperaturo znižamo in posodo pokrijemo. Rižoto kuhamo okoli 15 minut oz. po navodilih na embalaži riža.

Kremna porova rižota s korenjem

Ko je riž vpil tekočino in postal mehak, je kremna porova rižota s korenjem kuhana. Zdaj je na vrsti sir, ki jo bo naredil res kremasto. V lonec tako dodamo 100 g mascarpona in 30 g parmezana (približno za eno pest, malo pa ga prihranimo za kasneje). Sira z žlico vmešamo v rižoto.

Kremna porova rižota s korenjem

Kremna porova rižota s korenjem je zdaj pripravljena in jo lahko postrežemo. Čeznjo posujemo preostanek parmezana, če ga imamo zelo radi, pa ga naribamo še malo več. 🙂 Dober tek!

Kremna porova rižota s korenjem

Če radi jeste jedi iz riža, predlagam, da preberete in preizkusite še te recepte:

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor