Rižota z radičem in pršutom
Print Friendly, PDF & Email

Rižota z radičem in pršutom je čudovito kremasta jed, bogatega okusa, ki razveseli naše brbončice ob vsaki priložnosti.
Lahko jo pripravimo tako za predjed, kot glavno jed ali večerjo.

Rižota z radičem in pršutom

Pripomočki za rižoto z radičem in pršutom:

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za rižoto:

Za 3 osebe:

  • 220 g riža za rižoto (carnaroli, vialone, arborio)
  • 1 manjšo glavo radiča
  • 100 g pršuta
  • 1 manjšo čebulo (70 g)
  • 1 dl belega vina
  • 50 g masla
  • 4 žlice olivnega olja
  • 4 žlice parmezana ali pekorina
  • 800 ml zelenjavne jušne osnove
  • 1 žlica balzamičnega kisa

Postopek za rižoto z radičem in pršutom:

Rižota z radičem in pršutom zahteva v prvi vrsti pravilno izbiro riža. Riž mora biti okroglozrnati, z dosti škroba. Najboljše vrste riža za rižoto so: carnaroli, vialone, arborio in še par drugih, ki nosijo oznako “za rižoto”.
Na sobno temperaturo si pripravimo še ostale sestavine.

Rižota z radičem in pršutom

Ker je rižota jed, ki je kuhana zelo hitro (13 do 16 minut; odvisno od vrste riža), si moramo vse sestavine zanjo pripraviti že vnaprej, da jih nato samo po pravilnem vrstnem redu dodajamo.
Na drobno nasekljamo čebulo, naribamo parmezan ali pekorino (lahko uporabimo tudi že naribanega), natehtamo riž, pripravimo si vino in maslo. Radič narežemo na poljubno velike kose / trakove, prav tako pršut.

Rižota z radičem in pršutom

Sedaj lahko začnemo s pripravo, kuhanjem jedi.
Najprej na olivnem olju popražimo čebulo. Pražimo jo na nizki temperaturi kar nekaj minut, da začne rahlo razpadati. Tako bo dala jedi okus, ne bomo pa je videli na krožniku.
Sedaj čebuli dodamo riž in ga prav tako (med stalnim mešanjem) pražimo 2 do 3 minute, da postekleni.

Rižota z radičem in pršutom

Riž zalijemo z vinom in zopet med stalnim mešanjem počakamo, da vso vino izpari. Šele takrat začnemo jed zalivati s toplo / vročo jušno osnovo. Če jušne osnove nimamo, v vrelo vodo dodamo 2 do 3 žlice domače začimbne mešanice s soljo in dobro premešamo.

Rižota z radičem in pršutom

Jušno osnovo sedaj dodajamo postopoma po zajemalkah in jed stalno mešamo, da se iz riža izloči čimveč škorba – le tako bo končna jed res pravilno kremasta.
Zraven skozi gledamo na čas kuha ja riža, da ne bomo riža razkuhali.
Par minut pred dokončanjem rižote v njo stresemo narezan radič. Mešamo.
Narezan pršut damo v drugo ponev in ga na hitro zapečemo na žlici olja ter na koncu zalijemo z žlico balzamičnega kisa.

Rižota z radičem in pršutom

Rižota z radičem in pršutom

Ko je rižota z radičem in pršutom kuhana “al dente/ na zob” ponev odstavimo iz grelne površine in v jed dodamo maslo. Mešamo, da se maslo raztopi in vse poveže v kremno strukturo.

Rižota z radičem in pršutom

Takoj nato dodamo še parmezan ali pekorino in popečen pršut ter vse še enkrat dobro premešamo. Struktura jedi mora biti res kremasta – še rahlo tekoča.

Rižota z radičem in pršutom

Ko je rižota z radičem in pršutom servirana na kroznik, le tega na rahlo potresemo po dnu, da se rižota sama lepo razporedi po celi površini krožnika.
Po vrhu lahko jed okrasimo še z malo pršuta in radiča.

Rižota z radičem in pršutom

Dober tek 🙂

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Dodaj odgovor