Piščančji zrezki z zelenjavo iz pečice
Print Friendly, PDF & Email

Piščančji zrezki z zelenjavo iz pečice so mi, med drugim, všeč tudi zato, ker je celotno kosilo pripravljeno na en mah, večino dela pa opravi pečica, da se jaz lahko medtem, ko se vse skupaj peče, posvetim drugim stvarem. Pa še okusni so. Zrezki niso čisto nič suhi, zelenjava pa se odlično ujame s piščančjim mesom. Seveda jo lahko prilagodite svojemu okusu in uporabite tudi: rdečo peso, korenje ali katero drugo, vam ljubo zelenjavo. Jaz sem tokrat poleg piščanca iz pečice postregla še krompir, bučko in rdečo papriko, ki so se pekli poleg piščanca. Čez pa še malo naribanega sira. Mmmmmm …

Pripomočki za piščančje zrezke z zelenjavo iz pečice

  • nož
  • lupilnik zelenjave
  • pekač (vseeno kako velik, da je le dovolj velik)
  • pečica
  • ribežen

Sestavine za piščančje zrezke z zelenjavo iz pečice

Za 4 osebe:

  • 500 g piščančjih prsi (4 zrezki po 125 g)
  • 700 g krompirja
  • 150 g rdeče paprike
  • 200 g bučk (v mojem primeru cuketa)
  • 100 g čebule (1 večja čebula)
  • cca. 50 ml olja
  • sol po okusu
  • začimbna mešanica za piščanca (lahko pa tudi sol+mleti poper po okusu)
  • 130 g naribanega sira (jaz sem tokrat uporabila emetalca)

Priprava piščančjih zrezkov z zelenjavo iz pečice

Najprej vklopimo pečico in jo nastavimo na 160 °C (ventilacija).

Pripravimo zelenjavo. Krompir olupimo, splaknemo pod vodo in ga narežemo na četrtine. Lahko ga damo kar direktno v pekač ali pa v večjo skledo.
Papriko prerežemo na pol jo očistimo semen, operemo pod tekočo vodo in jo narežemo na grižljaj velike koščke. Dodamo jo h krompirju.
Tudi bučko umijemo pod vodo. Če imamo domačo bučko, katere lupina je mlada lupljenje ni potrebno. Kupljeno ali pa bučko s trdo lupino pa olupimo. Bučko narežemo na približno 3-5 mm debele kolobarje in jih dodamo h krompirju in papriki.
Čebulo olupimo, jo narežemo na večje (debelejše) kose in dodamo k ostali zelenjavi. Prelijemo s približno 40 ml olja in solimo po okusu.

Vse skupaj dobro premešamo in pretresemo v pekač (če smo zelenjavo pripravljali v skledi), sicer samo premešamo in porazdelimo po pekaču.

Sedaj pripravimo piščančje zrezke. Jaz sem kupila že na zrezke narezana piščančja prsa, sicer jih narežemo na zrezke (naj ne bodo pretanki, saj bo sicer meso suho). Splaknemo jih pod tkočo hladno vodo in pustimo, da se odtečejo. Nato jih začinimo z začimbno mešanico za piščančje meso ali pa zgolj posolimo in popramo, v obeh primerih bodo zrezki okusni.

Piščančje zrezke položimo čez zelenjavo v pekaču.

Vse skupaj potisnemo v pečico, ki se je sedaj že ogrela na 160 °C (nič hudega, če se še ni povsem) in damo peči za 60 minut. Medtem, ko se piščančji zrezki z zelenjavo pečejo, naribamo sir.

Približno 8-10 minut preden so zrezki z zelenjavo iz pečice (torej, po 50 minutah peke) pekač vzamemo iz pečice in čez piščančje zrezke z zelenjavo posujemo nariban sir.

Vrnemo v pečico do izteka časa in kosilo je pripravljeno!

Poleg se seveda prileže še sveža solata.

Ljubitelje piščanca vabim, da poskusijo tudi:

Naj vam tekne!

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor