Pire iz sladkega krompirja
Sladki krompir je prijetno sladkastega okusa in je izjemen vir vitamina A. Prednost sladkega krompirja je, da ima nižji glikemični indeks kot običajni krompir. Pire iz sladkega krompirja se pripravi enako kot pire iz nam bolj poznanega običajnega krompirja, a je hkrati zanimiva in dobrodošla popestritev na naših krožnikih.
Pire iz sladkega krompirja – pripomočki:
- lupilec
- nož
- kozica s pokrovko
- vilica
- jedilna žlica
- mečkalec za krompir
Pire iz sladkega krompirja – sestavine:
(za 2 osebi)
- 450 – 500 g sladkega krompirja
- 1 jedilna žlica margarine
- ščep soli
- voda
- ščep zrn črne kumine (po želji, za okras)
Pire iz sladkega krompirja – priprava:
Sladki krompir olupimo in narežemo na kose.
Damo ga v kozico, ga prelijemo z vodo in posolimo. Pokritega kuhamo približno 10 minut oz. dokler se ne zmehča. Po 10 minutah z vilico preverimo, če je že kuhan. Če še ni, podaljšamo čas kuhanja za minuto ali dve in ponovno preverimo z vilico.
Kuhanemu sladkemu krompirju odlijemo vodo, dodamo margarino in ga premučkamo.
Če se nam zdi presuh lahko dodamo malo vode. Po želji ga, preden ga postrežemo, posujemo s semeni črne kumine (ali katero drugo začimbo/zeliščem, npr. timijanom). Pire se odlično poda k sojinim polpetom ali h kvinojinim polpetom.
Uživajte v okusih!