Panirana koleraba
Print Friendly, PDF & Email

Panirana koleraba je pri nas poletni hit med kosili. Koleraba se marsikomu ne sliši kot nekaj okusnega, a vam zagotavljam, da je takole pripravljena res zelo dobra. Na ta način pojemo zelenjavo, ki je kar tako mogoče ne bi – na tak način pa jo pri nas otroka in jaz obožujemo.

Ključ do okusne ocvrte kolerabice je v tem, da izberemo bolj mlade primerke, saj so starejši lahko že oleseneli, prav tako pa je pomembno, da jo cvremo na zmerni temperaturi, da se ima čas zmehčati.

Panirana koleraba

Pripomočki za panirano kolerabo:

  • večja ponev
  • 3 globoki krožniki

Sestavine za panirano kolerabo:

Za 2-3 osebe:

  • 160 g nadzemne kolerabice
  • 1 jajce
  • 30 g navadne bele moke
  • 50 g drobtin
  • po želji še ščepec origana ali drugega posušenega zelišča
  • olje za cvrtje

Postopek za panirano kolerabo:

Ocvrto kolerabo pripravimo tako, da jo olupimo in splaknemo pod tekočo vodo. Nato jo narežemo na približno 8 mm debele rezine. Položimo jih na kuhinjsko krpo ali papirnato brisačko in jih posolimo. Po približno 5-10 minutah jih obrnemo in jih posolimo še na drugi strani ter nežno popivnamo vlago, ki se nabere na njih.

Panirana koleraba

Nato pripravimo tri globoke krožnike: v prvega damo moko, v drugega jajce, ki ga razžvrkljamo skupaj s ščepcem soli, v tretjega pa drobtine, ki jim po želji lahko primešamo ščepec najljubšega zelišča, recimo origano. Pripravimo tudi večjo ponev, v katero vlijemo toliko olja, da je dno rahlo pokrito in bomo na njem lahko ocvrli kolerabo, ni pa potrebno, da ta plava v njem. Vsako rezino kolerabe nato najprej damo v krožnik z moko in jo z njo obdamo z obeh strani. Z moko prekrijemo tudi robove.

Panirana koleraba

Kolerabo nato potunkamo v jajce.

Panirana koleraba

Na koncu pa kolerabo obdamo še z drobtinami.

Panirana koleraba

Panirano kolerabo položimo v segreto olje. To naj bo zmerno vroče, toliko, da zacvrči, ko vanj položimo kolerabico, ne sme pa biti prevroče, saj se mora zelenjava lepo zmehčati, za kar pa potrebuje čas. Kolerabice cvremo približno 5 minut na eni in 5 na drugi strani ali pa še kakšno minutko dlje, odvisno od zrelosti plodov in debeline rezin.

Panirana koleraba

Ko je koleraba zmehčana, kar preverimo tako, da jo prebodemo z vilicami, jo vzamemo iz ponve in jo položimo na papirnate brisačke, da vpijejo odvečno maščobo. Takoj nato jo ponudimo, saj je najboljša še vroča oz. zelo topla. Dober tek!

Panirana koleraba

Če obožujete panirane jedi, poskusite še tole:

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. O naših dogodivščinah pišem blog Kuhartnica, kjer zapisujem ustvarjalne podvige s svojo malčico, izzive materinstva, pišem recepte za jedi, ki bodo nahranile želodčke vse družine, in objavljam svoje avtorske pobarvanke za mamice - da si končno vzamejo tistih 5 minutk zase! :)

Dodaj odgovor