Ocvrti šampinjoni
Ocvrti šampinjoni so odlični za kosilo, pripravimo pa jih enako kot recimo panirano meso. Najprej jih očistimo in povaljamo v moki, nato v jajcu in nazadnje v drobtinah. Ocvrti se lepo podajo k različnim prilogam, lahko so dodatek k mesu ali pa ga nadomestijo.
Pripomočki za ocvrte šampinjone:
- ponev
Sestavine za ocvrte šampinjone:
Za 1-2 osebi:
- 3 večji šampinjoni (110 g)
- 1 jajce
- 15 g navadne bele moke
- 25 g drobtin
- 0,5 dl olja za cvrtje
- 1/4 žličke soli
Postopek za ocvrte šampinjone:
Šampinjone nežno očistimo pod tekočo vodo. Nato jih na papirnati brisački ali kuhinjski krpi osušimo. Večje gobe prerežemo na pol, na tretjine ali celo četrtine in jih posolimo (nekaj soli porabimo zdaj, preostanek pa vmešamo k jajcu).
Pripravimo si 3 globoke krožnike ali skledice: v prvo damo 15 g moke, v drugo jajce, ki ga razžvrkljamo in mu dodamo malo soli, v tretjo pa nasujemo 25 g drobtin. Šampinjone najprej povaljamo v moki. Rahlo jih otresemo, da višek moke pade z njih.
Nato jih povaljamo v jajcu.
Na koncu šampinjone položimo še v skledico z drobtinami in jih previdno obrnemo s pomočjo vilic (lažje gre, če par vilic držimo v vsaki roki). Ko je šampinjon lepo obdan z drobtinami, je pripravljen, da ga ocvremo. Položimo ga na krožnik in po istem postopku v hrustljavo skorjico obdamo še vse preostale gobe.
V ponev vlijemo približno 0,25 dl olja in ga segrejemo. Ko je dovolj vroče, vanj položimo šampinjone. Na zmerni temperaturi jih cvremo 5 minut oz. dokler niso lepo zlato zapečeni, nato pa jih obrnemo in ocvremo še na drugi strani. Ko jih obrnemo, dolijemo preostanek olja.
Ocvrti šampinjoni so pripravljeni. Položimo jih na papirnato brisačko, da vpije odvečno maščobo, ker pa so najboljši še topli, jih postrežemo čimprej. Dober tek!
Če želite z ocvrtimi šampinjoni nadomestiti meso, vam predlagam, da poskusite še recept za panirane veganske zrezke.
Če pa radi jeste šampinjone na različne načine, preverite še te recepte:
- Omaka iz šampinjonov.
- Zrezki v čebulni omaki s šampinjoni.
- Zrezki v kremni omaki s šampinjoni.
- Umešana jajca s šampinjoni in divjim hmeljem.
- Pica s svežimi šampinjoni.