Ocvrti šampinjoni
Print Friendly, PDF & Email

Ocvrti šampinjoni so odlični za kosilo, pripravimo pa jih enako kot recimo panirano meso. Najprej jih očistimo in povaljamo v moki, nato v jajcu in nazadnje v drobtinah. Ocvrti se lepo podajo k različnim prilogam, lahko so dodatek k mesu ali pa ga nadomestijo.

Ocvrti šampinjoni

Pripomočki za ocvrte šampinjone:

  • ponev

Sestavine za ocvrte šampinjone:

Za 1-2 osebi:

  • 3 večji šampinjoni (110 g)
  • 1 jajce
  • 15 g navadne bele moke
  • 25 g drobtin
  • 0,5 dl olja za cvrtje
  • 1/4 žličke soli

Postopek za ocvrte šampinjone:

Šampinjone nežno očistimo pod tekočo vodo. Nato jih na papirnati brisački ali kuhinjski krpi osušimo. Večje gobe prerežemo na pol, na tretjine ali celo četrtine in jih posolimo (nekaj soli porabimo zdaj, preostanek pa vmešamo k jajcu).

Ocvrti šampinjoni

Pripravimo si 3 globoke krožnike ali skledice: v prvo damo 15 g moke, v drugo jajce, ki ga razžvrkljamo in mu dodamo malo soli, v tretjo pa nasujemo 25 g drobtin. Šampinjone najprej povaljamo v moki. Rahlo jih otresemo, da višek moke pade z njih.

Ocvrti šampinjoni

Nato jih povaljamo v jajcu.

Ocvrti šampinjoni

Na koncu šampinjone položimo še v skledico z drobtinami in jih previdno obrnemo s pomočjo vilic (lažje gre, če par vilic držimo v vsaki roki). Ko je šampinjon lepo obdan z drobtinami, je pripravljen, da ga ocvremo. Položimo ga na krožnik in po istem postopku v hrustljavo skorjico obdamo še vse preostale gobe.

Ocvrti šampinjoni

V ponev vlijemo približno 0,25 dl olja in ga segrejemo. Ko je dovolj vroče, vanj položimo šampinjone. Na zmerni temperaturi jih cvremo 5 minut oz. dokler niso lepo zlato zapečeni, nato pa jih obrnemo in ocvremo še na drugi strani. Ko jih obrnemo, dolijemo preostanek olja.

Ocvrti šampinjoni

Ocvrti šampinjoni so pripravljeni. Položimo jih na papirnato brisačko, da vpije odvečno maščobo, ker pa so najboljši še topli, jih postrežemo čimprej. Dober tek!

Ocvrti šampinjoni

Če želite z ocvrtimi šampinjoni nadomestiti meso, vam predlagam, da poskusite še recept za panirane veganske zrezke.

Če pa radi jeste šampinjone na različne načine, preverite še te recepte:

Ocena:
Skupaj: 0 Povprečno: 0]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. O naših dogodivščinah pišem blog Kuhartnica, kjer zapisujem ustvarjalne podvige s svojo malčico, izzive materinstva, pišem recepte za jedi, ki bodo nahranile želodčke vse družine, in objavljam svoje avtorske pobarvanke za mamice - da si končno vzamejo tistih 5 minutk zase! :)

Dodaj odgovor