Krompirjevi polpeti s sirom
Print Friendly, PDF & Email

Krompirjevi polpeti s sirom so pri nas doma zelo priljubljena jed. Ponavadi polpete pripravim za sobotno kosilo, ker nam priprava le-teh vzame malo več časa.  Na naši mizi so polpeti samostojni obrok, običajno pa jih postrežem skupaj s smetanovo  omako s česnom in solato. Okus krompirjevih polpetov je obogaten s slanino, sirova sredica pa jedca prijetno preseneti. Krompirjeve polpete s sirom priporočam vsem ljubiteljem krompirja in sira.

Krompirjevi polpeti s sirom – pripomočki

  • tlačilka za krompir

Krompirjevi polpeti s sirom – sestavine

Za 4 osebe:

  • 500 g krompirja
  • 1 srednje debela čebula (70 g)
  • 70 g prekajene slanine
  • 60 g navadnega jogurta
  • 1 jajce
  • 150 g mehke moke
  • 50 g belih krušnih drobtinic
  • 1 čajna žlička soli
  • šopek svežega ali suhega peteršilja
  • 1/2 čajne žličke popra
  • 150 g poljubnega trdega sira

In še:

  • 100 – 150 g krušnih drobtinic
  • cca. 0,5 l olja za cvrtje (količina je odvisna od velikosti posode)

Krompirjevi polpeti s sirom – postopek

Krompir olupimo in narežemo na koščke ter ga skuhamo in odcedimo.

Slanino nasekljamo na čim manjše koščke in jo malo popražimo, da postekleni. Slanini dodamo nasekljano čebulo in jo ravno tako popražimo do steklenega, ne sme porjaveti.

Krompir pretlačimo, ga posolimo in popopramo ter mu dodamo prepraženo slanino s čebulo. Sestavine premešamo in posodo postavimo na hladno, da se krompir ohladi do mlačnega.

V posebni posodi zmešamo jajce in jogurt ter vmešamo v ohlajen pretlačen krompir s slanino. V dobljeno maso vmešamo peteršilj, moko in drobtinice ter vse skupaj dobro premešamo. Dobimo rahlo maso in, če se nam zdi občutno premehka, dodamo še malo drobtinic.

Pripravimo si posodo z drobtinicami, v kateri bomo oblikovali polpete po naslednjem postopku: z žlico zajamemo krompirjevo maso in jo položimo v drobtinice. Na žlico krompirjeve mase položimo košček ali dva sira (po okusu) in ga prekrijemo z drugo žlico krompirjeve mase. Polpet z vseh strani posujemo z drobtinicami.

Pripravimo si posodo za cvrtje in olje segrejemo na srednje vroče. Polpeti so zelo rahli, zato si pri polaganju le teh v olje, pomagamo z lopatko. Cvremo jih na srednje visoki temperaturi (približno 170 °C) na vsaki strani po približno 5 minut oz. tako dolgo, da se svetlo rjavo obarvajo.

Polpete postrežemo takoj, vroče. Lahko jih postrežemo kot samostojno jed, saj se v sredini vsakega polpeta skriva sir, ki pripomore k temu, da je ta jed polnega okusa in s tem tudi nasitna. K krompirjevim polpetom pa lahko ponudimo tudi kakšno omako in solato ali pa drugo zelenjavo po lastnem izboru. Krompirjevi polpeti s sirom pa so odlični tudi kot priloga k raznim mesnim jedem.

Dober tek!

Predlogi za jedi, ki se podajo h Krompirjevim polpetom s sirom:

Ocena:
Skupaj: 7 Povprečno: 4.4]

Mojca A

Od malih nog sem bila mamin "asistent" v kuhinji in ta vloga mi je bila všeč. Rada jem in rada pečem, kuham malo manj, zato so tudi moji recepti bolj sladki, se pa najde tudi kakšen recept za lačen želodček, kateremu sladica šele sledi. Najbolj mi je v veselje, ko moje mojstrovine kmalu čudežno izginejo, domači pa se zadovoljno oblizujejo. :)

Dodaj odgovor