Jajčevci na žaru
Jajčevec je zelenjava, ki ima antioksidativne lastnosti in ima še eno posebno lastnost, ki je meni osebno zelo všeč. Pripomore namreč k zmanjšanju škodljivega učinka mastne hrane, kadar se z njo pregrešimo. Jajčevci na žaru so začinjeni z mešanico česna, peteršilja in origana, kar še poudari zdravilne učinkovine tako pripravljenega obroka. Jajčevci na žaru so lahko samostojna jed s kosom dobrega kruha ali pa kot priloga k mesnim ali drugim zelenjavnim jedem. Odlični so, za prste polizat.
Jajčevci na žaru – pripomočki:
- ponev za žar
- nož
- deska za rezanje
- papirnate brisače
- majhna žlička
Jajčevci na žaru – sestavine
Kot priloga za 4 osebe:
- cca. 1 kg jajčevcev
- 1 dl olivnega olja
- šop svežega peteršilja (po želji) ali 3 žličke posušenega
- šop origana (po želji) ali 2 žlički posušenega
- 4 stroki česna
- 3 žličke soli (po okusu)
Jajčevci na žaru – postopek
Jajčevce operemo in narežemo na kolobarje debeline 1 do 1,5 cm. Razporedimo jih na papirnato brisačko in tudi preko njih položimo papirnato brisačko, da popivnamo tekočino, ki se izloči ob rezanju. Ko smo jih posušili, jih po obeh straneh posolimo.
Pripravimo oljčni premaz. Česen, peteršilj in origano nasekljamo in zmešamo v olivnem olju. Posoljene rezine jajčevca razporedimo eno ob drugo in zgornjo površino premažemo z oljčnim premazom in jih s premazano stranjo polagamo v vnaprej dobro ogreto (vročo) ponev, katere dno smo predhodno premazali z olivnim oljem. Med peko, z oljčnim premazom premažemo še zgornjo plast jajčevcev.
Jajčevce pečemo na eni strani približno 4-5 minut oz. toliko časa, da se spodnja stran zlato zapeče in se jajčevci zmehčajo. Jajčevce obrnemo in pečemo še po drugi strani tako dolgo, da se lepo obarvajo in ne zmehčajo preveč.
Pečene jajčevce poberemo na krožnik in jih postrežemo. Zelo dobri so tudi, ko se ohladijo.
Dober tek!