Granadirmarš
Print Friendly, PDF & Email

Granadirmarš je jed, ki je bila na jedilniku v času prve in druge svetovne vojne pri vojakih in kmetih, kjer je jed dobila tudi ime in se je obdržala tudi v industrijskih in rudarskih krajih. V Zasavju jo pripravljajo še danes in ne manjka na nobenem kulinaričnem tekmovanju. Granadirmarš je nasitna hrana, ki jo posebno kuharji radi pripravijo tudi v današnjem času v spomin na svoje dedke, ki so imeli to jed redno na jedilniku.

Mešanica okusov testenin, krompirja, čebule in prekajenega mesa da obroku nasiten sladko-slan okus.

Pripomočki za pripravo granadirmarša:

  • lonec za kuhanje krompirja s pokrovko
  • lonec za kuhanje testenin
  • krožnik
  • skleda za testenine
  • cedilo
  • tehtnica
  • štedilnik
  • kozica
  • kuhalnica
  • servirni krožnik

Sestavine za pripravo granadirmarša:

Za dve osebi:

  • 500 g krompirja
  • voda za kuhanje krompirja in testenin
  • 150 g testenin
  • 100 g prekajene šunke
  • sol po okusu
  • 60 g čebule
  • 60 g mehkega sira
  • 1 žlica olja po želji
  • 1 žlica na drobno narezanega zamrznjenega ali svežega drobnjaka

Postopek za pripravo granadirmarša:

Krompir dobro operemo, ga naložimo v lonec in ga na zmernem ognju kuhamo toliko časa, da je kuhan, kar preverimo s koničastim nožem ali vilicami. Čas kuhanja krompirja je odvisen od vrste in debeline krompirja. Kuhan krompir olupimo in narežemo na rezine debeline dva do tri milimetre.

Testenine skuhamo po navodilu proizvajalca, ki se nahajajo na vsaki embalaži, ne smemo pa jih pozabiti posoliti. Kuhane testenine tudi precedimo in jih pustimo na cedilu, da voda odteče.

Prekajeno šunko narežemo na kocke, čebulo pa na drobno. V kozici segrejemo olje in na njem prepražimo čebulo, da ta lepo zadiši, dodamo še narezano prekajeno šunko in pražimo dve do tri minute.

Prepraženi čebuli in prekajeni šunki dodamo še na rezine narezan krompir in testenine, vse skupaj dobro premešamo in pražimo na zmernem ognju še štiri do pet minut.

Za izboljšanje okusa vse skupaj potresemo z mehkim sirom in na drobno narezanim drobnjakom.

Krompir je okusen, posebno ko smo lačni, če mu dodamo še testenine in šunko, pa bomo še hitreje siti, poskusite. Lučka Glaser

Pa še nekaj idej za pripravo solate, ki jo boste ponudili zraven:

Ocena:
Skupaj: 0 Povprečno: 0]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor