Svinjski zrezek z jajčevcem
Print Friendly, PDF & Email

Če imate samo 20 minut časa in bi želeli zdrav obrok v vseh pogledih si pripravite svinjski zrezek z jajčevcem. Ne bom dolgovezila zakaj je takšen obrok odličen. Lotite se priprave in ko se bo prvi grižljaj dotaknil vaših brbončic boste vedeli, kaj vam želim povedati.

Svinjski zrezek z jajčevcem – pripomočki:

  • deska
  • nož za čiščenje zelenjave
  • nož za rezanje zelenjave
  • manjša ponev s pokrovom
  • pripomoček za mešanje

Svinjski zrezek z jajčevcem – sestavine:

  • 1 jušna žlica sezamovega olja
  • 4 jušne žlice vode
  • 100 g jajčevca narezanega na manjše kockice
  • 150 g svinjski zrezek
  • Noževa konica mešanice zdrobljenih domačih zelišč
  • 1 Vejica svežega timijana
  • 2 vejice peteršilja
  • Sol po okusu
  • 1 zrno česna
  • 1 jušna žlica oljčnega olja

Sestavine za solatno prilogo:

  • 200 g kumaric
  • 1 jušna žlica oljčnega olja
  • Balzamični kis
  • Sol po okusu

Sestavine so primerne za eno osebo, čas priprave 20 minut.

Svinjski zrezek z jajčevcem – postopek priprave

V manjšo ponev s pokrovko nalijte 1 jušno žlico sezamovega olja in 4 jušne žlice vode. Preko položite svinjski zrezek začinjen z mešanico suhih zelišč. Na majhne kocke narežite 100 g jajčevca z lupino in ga posipajte preko zrezka. Po vrhu dodajte še stebla svežega peteršilja in vejico timijana ter po okusu posolite.

Pokrito dušite na tihem ognju, da voda povre (cca 10 minut).

Obrnite meso in ga zapecite še po drugi strani (po potrebi prilijte še kakšno žlico vode).

Med tem pripravite solato iz kumaric in servirajte mizo. Popijte kozarec vode sobne temperature. Pečeno meso in jajčevec presipajte na servirni krožnik, po vrhu posipajte strto zrno česna, sesekljan peteršilj in 1 jušno žlico oljčnega olja. Postrezite s kozarcem suhega rdečega vina.

O sestavinah in prehranski vrednosti
Uravnotežen obrok, ki vsebuje vsa makro hranila vas bo kvalitetno nasitil in vam dal pravo energijo. Beljakovinska živila in kuhana zelenjava zakisajo telo, z dodatkom svežega česna, peteršilja, oljčnega olja, ki se ne pregreva in solate iz svežih kumaric ste dvignili kislo bazni učinek obroka na telo po presnovi. Dodali pa ste tudi delček žive energije. Zaradi nizkega glikemičnega indeksa je primeren za diabetike in uravnavanje telesne teže. Primeren je tako za kosilo, kot večerjo saj so beljakovine obdelane na tihem ognju in zato bolje prebavljive. Če vam kumarice zvečer delajo težave dodajte zeleno solato, rukolo ali radič.
Ocena:
Skupaj: 7 Povprečno: 4.7]

Irena Franić

Pravilna dieta je »način življenja«, le tako je lahko uspešna na dolgi rok brez stresa in nenehnih odrekanj. Samo tako si lahko pridobimo zadostno količino energije in ohranimo svoje zdravje, da smo se sposobni spopadati z današnjim hitrim tempom in obveznostmi, ki jih nalaga življenje. Zato vedno razmišljam o tem kako z lastno žlico ohraniti svoje zdravje in dobro počutje z veliko mero hedonizma in ekonomičnim pristopom v gospodinjstvu. Okusno pripravljeno hrano vedno jem počasi, tako je užitek večji in traja dlje, tako zadovoljim vse moje čute, zadovoljno pa je tudi moje telo. Hrana mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji. Med mojimi recepti vas bo vedno čakal tudi komentar o prehranski vrednosti obroka. Tako boste vedeli, da ste jedli tudi zdravo (ne samo za Obliznit Prste). Kaj več pa boste seveda prebrali v knjigi . . . Z živili ravnajte gospodarno in predvsem spoštljivo saj imajo kot vsaka materija v vesolju svoje zakonitosti, energijo in namen. Spoštujte in ohranjajte kar vam je dano saj tako ohranjate tudi sebe.

Dodaj odgovor