Čiščenje lignjev
Print Friendly, PDF & Email

Čiščenje lignjev je sila enostavno, čeprav nekoliko umazano opravilo. Če pri delu uporabite rokavice, boste hitro rešili tudi ta problem.

ciscenje-lignjev-1

Čiščenje lignjev – pripomočki:

  • deska
  • oster nož
  • rokavice
  • posoda za shranjevanje
  • posoda za odpadke

Čiščenje lignjev – postopek dela

Če boste lignje lovili sami ali kupili sveže in jih želite prihraniti za pozneje jih ne čistite ampak zamrznite kar cele. Delno odtaljeni lignji se čistijo veliko lepše kot sveži.

Čiščenje svežih lignjev je sicer malo bolj umazano delo a z malo prakse in pravim pristopom ne bo problema. Nadenete si rokavice, jas jih vedno pozabim, rezultat pa so z črnilom pobarvane roke. Črnilo je topno v vodi in se lahko hitro spere, problem je le tisti del, ki ostane za nohti. Primete vrečko lignja v roko, z prsti druge roke sežete v vrečko in najprej, koliko se pač da odcepite mehko kost od mesa. Izvlečete vsebino skupaj s kostjo.

ciscenje-lignjev-3

ciscenje-lignjev-4

ciscenje-lignjev-5

Primete glavo lignja in s prsti potegnete po izvlečenem delu tako, da od mesnatega dela odstranite drobovje.

ciscenje-lignjev-6

ciscenje-lignjev-7

ciscenje-lignjev-8

Drobovje zavržete in se lotite še oči. Z konjico zelo ostrega noža zarežete med očesom in kraki, tako da očesa ne poškodujete. Če je rez dovolj dolg bo oko kar samo izpadlo. Enak postopek ponovite še z drugim očesom.

ciscenje-lignjev-9

ciscenje-lignjev-10

Nato primete glavo lignja in razprete krake. Primete za “žvekalo” (usta) in ga počasi izvlečete.

ciscenje-lignjev-11

ciscenje-lignjev-12

ciscenje-lignjev-13

Če je vaš nož res dovolj oster in ste spretni lahko žvekalo prerežete in iz njega odstranite dva črna mehka zoba. Uporabite tudi žvekalo.

ciscenje-lignjev-14

Očiščene lignje operete pod tekočo vodo. Na morju jih lahko operete kar v morski vodi, če je seveda dovolj čista. Glede na to kako boste lignje uporabili jih poljubno narežete ali pustite cele.

ciscenje-lignjev-15

Pameten nasvet
Nikar ne odstranjujte rdeče roza obarvane kožice čeprav je poškodovana ali nekoliko obarvana s črnilom. Kožica bo jedi dala tisti sladek okus.
O sestavinah in prehranski vrednosti
Lignje lahko pripravimo na veliko načinov. Naredimo jih ocvrte, na žaru ali iz njih pripravimo slasten lignjev golaž s krompirjem.
Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.6]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor