Domača zelenjavna mineštra z rebri
V vseh letnih časih se priležejo jedi na žlico, ki nas napolnijo z energijo. Domača zelenjavna mineštra z rebri je preprosta jed, hitro pripravljena, toda polnega okusa, lepih barv in prijetno začinjena, zato bo verjetno všeč tudi najmlajšim, ki (še) niso največji ljubitelji jedi na žlico.
Pripomočki za pripravo zelenjavne mineštre z rebri:
- srednje velik lonec
- kuhinjska deska
- kuhinjski nož
- štedilnik
- kuhalnica
Zelenjavna mineštra z rebri – sestavine:
Za 2-3 osebe:
- nekaj listov ohrovta
- 150 g rdečega fižola
- kos reber
- okoli 50 g nastrgane mocarele
- 100 g koruze
- pol rdeče paprike
- 1 korenček
- ena čebula
- dva stroka česna
- okoli 0,5 l vode (po potrebi še več)
- pol žličke soli
- ščepec čilija
- 1 žlica paradižnikovega koncentrata
- ščepec zelenjavne mešanice, popra, bazilike, mlete sladke rdeče paprike
- malo oljčnega olja
- nekaj žlic kisle smetane
- lovorjev list
Postopek priprave zelenjavne mineštre z rebri:
V kozici segrejemo olje, na njem dušimo sesekljano čebulo, nato dodamo nasekljano papriko, česen in korenček. Premešamo in še kratek čas dušimo.
Dodamo okoli 0,5 litra vode in rebra ali kakšen podoben kos mesa, ki ga kuhamo le nekje 10 minut, da ne bo prevladoval okus po rebrih.
Potem dodamo koruzo in fižol, nasekljan ohrovt in začimbe (sol, poper, mleto papriko, baziliko, lovor, po želji tudi čili). Premešamo. Po potrebi dodamo še malo vode.
Dodamo še paradižnikov koncentrat in vse dobro premešamo.
Kuhamo pokrito približno 10 do 15 minut. In zelenjavna mineštra z rebri je gotova. Vanjo lahko dodate kakšno kuhano klobaso ali meso z reber, panceto ipd. Postrežemo jo v globokih krožnikih, kjer jo posujemo z nastrgano mocarelo, dodamo žlico kisle smetane in vse skupaj potresemo s peteršiljem. Dober tek!