Okusna, zdrava in preprosta jota
Jota je jed, ki jo vsak pripravi po svoje. Če ponekod rada stvari zapletem in se med kuhanjem poigravam, se pri pripravi jote kar držim načela preprostosti. Preprosta jota vedno uspe, je okusna, zdrava, hitro narejena in odlična jed zlasti v mrzlih mesecih, saj nas kislo zelje v njej napolni z vitaminom C.
Pripomočki za pripravo jote:
- srednje velika kozica
- manjša kozica
- kuhalnica
- kuhinjska deska
- kuhinjski nož
- štedilnik
- vilica ali tlačilka
Sestavine za pripravo jote – za 4 osebe:
- 2 krompirja
- pol čebule
- 2 stroka česna
- 110 g rjavega fižola
- 230 g kislega zelja
- nekaj rezin slanine
- 175 g prekajenega svinjskega vratu
- 1 korenček
- pol žlice paradižnikovega koncentrata
- pol žličke soli
- ščepec zelenjavne mešanice, mlete sladke paprike, popra
- voda za zalivanje (okoli 700 ml)
- 2 lovorjeva lista
- malo olja
- sesekljan svež ali posušen peteršilj
Postopek priprave jote:
Najprej olupimo krompirja, ju drobno narežemo in damo v manjšo kozico, da se skuhata v slani vodi.
Medtem nasekljamo čebulo, česen in korenček. Slanino narežemo na manjše kose.
Tudi svinjski vrat narežemo na kockice.
Zelje malo operemo, da ne bo jota prekisla.
V srednje veliki kozici na olju popečemo čebulo, korenček in česen. Paziti je treba, da se ne prismodijo. Nato dodamo še slanino. Premešamo.
Potem dodamo na koščke narezan svinjski vrat, lovor in kislo zelje ter premešamo.
Vse zalijemo z vodo. Dodamo še sol in poper ter premešamo. Vode dodamo toliko, da bo vse pokrito. Kuhamo 10 do 15 minut.
Potem dodamo še kuhan krompir. Polovico kuhanega krompirja prej pretlačimo z vilico ali tlačilko.
Krompir torej dodamo v kozico in vse premešamo. Nato dodamo še opran fižol ter začimbno mešanico, mleto papriko in paradižnikov koncentrat. Kuhamo še približno 5 do 10 minut.
In jota je pripravljena. Hitro, preprosto, okusno in zdravo, kot sem omenila v uvodu. Potresemo jo s peteršiljem in mleto rdečo papriko in uživamo v vitaminčkih. Dober tek! 🙂