Okusna, zdrava in preprosta jota
Print Friendly, PDF & Email

Jota je jed, ki jo vsak pripravi po svoje. Če ponekod rada stvari zapletem in se med kuhanjem poigravam, se pri pripravi jote kar držim načela preprostosti. Preprosta jota vedno uspe, je okusna, zdrava, hitro narejena in odlična jed zlasti v mrzlih mesecih, saj nas kislo zelje v njej napolni z vitaminom C.

Okusna, zdrava in preprosta jota

Pripomočki za pripravo jote:

  • srednje velika kozica
  • manjša kozica
  • kuhalnica
  • kuhinjska deska
  • kuhinjski nož
  • štedilnik
  • vilica ali tlačilka

Sestavine za pripravo jote – za 4 osebe:

  • 2 krompirja
  • pol čebule
  • 2 stroka česna
  • 110 g rjavega fižola
  • 230 g kislega zelja
  • nekaj rezin slanine
  • 175 g prekajenega svinjskega vratu
  • 1 korenček
  • pol žlice paradižnikovega koncentrata
  • pol žličke soli
  • ščepec zelenjavne mešanice, mlete sladke paprike, popra
  • voda za zalivanje (okoli 700 ml)
  • 2 lovorjeva lista
  • malo olja
  • sesekljan svež ali posušen peteršilj

Postopek priprave jote:

Najprej olupimo krompirja, ju drobno narežemo in damo v manjšo kozico, da se skuhata v slani vodi.

Okusna, zdrava in preprosta jota

Medtem nasekljamo čebulo, česen in korenček. Slanino narežemo na manjše kose.

Okusna, zdrava in preprosta jota

Tudi svinjski vrat narežemo na kockice.

Okusna, zdrava in preprosta jota

Zelje malo operemo, da ne bo jota prekisla.

Okusna, zdrava in preprosta jota

V srednje veliki kozici na olju popečemo čebulo, korenček in česen. Paziti je treba, da se ne prismodijo. Nato dodamo še slanino. Premešamo.

Okusna, zdrava in preprosta jota

Potem dodamo na koščke narezan svinjski vrat, lovor in kislo zelje ter premešamo.

Okusna, zdrava in preprosta jota

Vse zalijemo z vodo. Dodamo še sol in poper ter premešamo. Vode dodamo toliko, da bo vse pokrito. Kuhamo 10 do 15 minut.

Okusna, zdrava in preprosta jota

Potem dodamo še kuhan krompir. Polovico kuhanega krompirja prej pretlačimo z vilico ali tlačilko.

Okusna, zdrava in preprosta jota

Krompir torej dodamo v kozico in vse premešamo. Nato dodamo še opran fižol ter začimbno mešanico, mleto papriko in paradižnikov koncentrat. Kuhamo še približno 5 do 10 minut.

Okusna, zdrava in preprosta jota

In jota je pripravljena. Hitro, preprosto, okusno in zdravo, kot sem omenila v uvodu. Potresemo jo s peteršiljem in mleto rdečo papriko in uživamo v vitaminčkih. Dober tek! 🙂

Okusna, zdrava in preprosta jota

Ocena:
Skupaj: 16 Povprečno: 4.4]

Sanjica

Sem jezikoslovka, pedagoginja in Imam več različnih hobijev -- rada berem, vrtnarim, poslušam glasbo. V življenju mi zelo veliko pomenijo živali, zato prostovoljno pomagam zapuščenim ter zanemarjenim psom in mačkam. Sem tudi ponosna lastnica čudovitega kužka Makija, mucka Mukija, ptičjega pajka in zlatih ribic. Za vsem ne zaostaja niti ljubezen do kuhanja, saj se tako sproščam. Pri tem uporabljam čim bolj domače sestavine (po možnosti iz lastnega vrta) in čim manj aditivov. Obožujem zelišča, ki jih tudi skrbno vzgajam, in menim, da so ravno ona tista, ki dajo jedem piko na i.

Dodaj odgovor