Špelina čokoladno malinova naked tortica
Špelina torta je sladica, ki je primerna tako za običajen vikend, kot za slavnostno priložnost. Poleg prefinjenega okusa jo zaznamuje moden naked (goli) videz. Torta je sestavljena iz aromatične vaniljine kreme z osvežilnimi malinami in čokoladne kreme, ujete med puhast rjav biskvit. Za efekt presenečenja pa poskrbi hrustljav dodatek v čokoladni kremi in rumen kokosov biskvit s prav posebno strukturo. Sestavne v receptu so navedene za manjšo tortico, lahko pa jih po potrebi pomnožite.
Čokoladno malinova naked tortica – pripomočki:
- ozek pekač (12 x 30)
- papir za peko
- 2 večji posodi
- manjše posodice
- 2 kozici
- žlica
- žlička
- tehtnica
- električni mešalnik
- metlica
- nož
Čokoladno malinova naked tortica – sestavine
Za rjav biskvit
- 2 jajci
- 80 g moke
- 90 g sladkorja
- 1/2 vrečke vaniljinega sladkorja
- 1 čajna žlička pecilnega praška
- 2 žlici tople vode
- 2 žlici belega olja
- 2 žlici kakava
- malinov sirup in marmelada za navlažitev biskvita
Za rumen biskvit
- 1 jajce in 1 beljak
- 2 žlici sladkorja
- 5 žlic kokosove moke
- malo ruma
Za vaniljino kremo z malinami
- 1 rumenjak
- 200 ml mleka
- 2 žlici koruznega škroba (gustin)
- 1 žlička medu
- 1 vrečka vaniljinega sladkorja
- maline
Za čokoladno kremo
- 200 ml sladke smetane
- 50 g jedilne čokolade
- 2 piškota (cookija)
Čokoladno malinova naked tortica – postopek:
Dan pred pripravo torte skuhamo čokoladno kremo. V kozico nalijemo sladko smetano in segrevamo. Čokolado nalomimo na manjše koščke in jo dodamo v kozico. Med segrevanjem mešamo in kuhamo, dokler se čokolada ne stopi in smetana zavre. Ohlajeno smetano pokrijemo in jo čez noč postavimo v hladilnik.
Za rjav biskvit ubijemo v večjo posodo jajca. Dodamo toplo vodo in miksamo. Med mešanjem dodamo še sladkor in vaniljin sladkor. V drugi posodi zmešamo moko, pecilni prašek in kakav. Suhe sestavine primešamo prej zmešani masi. Na koncu dolijemo še belo olje in še malo miksamo. Nato vlijemo v pekač in pečemo na 180°C, dokler ni pečeno. Tačas pripravimo maso za rumen biskvit. V posodi zmiksamo celo jajce in beljak, ter dodamo sladkor, kokosovo moko in malo ruma. Tudi ta biskvit pečemo na 180°C.
Za vaniljino kremo zmešamo rumenjak, koruzni škrob, med in vaniljin sladkor z malo mleka. Ostanek mleka zavremo v kozici in nato vanj vkuhamo prej zmešano maso. Podobno, kot bi kuhali puding.
Pred sestavljanjem tortice zmiksamo včeraj kuhano čokoladno smetano.
Sledi sestavljanje tortice. Ko se rjav biskvit ohladi, ga prerežemo z ostrim nožem. V skodelici zmešamo malo marmelade in sirupa, ter navlažimo biskvit.
Namažemo z vaniljino kremo in po potrebi narežemo še malo malin po vrhu. V kolikor je kreme preveč, si brez slabe vesti privoščimo kakšno žlico te pregrehe.
Na vaniljino kremo položimo rumen biskvit. Tega premažemo s slabo polovico čokoladne kreme, gor pa grobo razdrobimo piškotek.
Tudi drugi del rjavega biskvita s spodnje strani navlažimo. Namažemo ga z malo čokoladne kreme in ga položimo na tortico. Rahlo pritisnemo, da se vse plasti sprimejo. Preostanek čokoladne kreme namažemo na vrh tortice.
Okrasimo z malinami, zdrobljenim piškotkom, malo kokosa in lističem melise. Tortica bo bolj okusna, če bo nekaj časa počivala v hladilniku – najbolje kar čez noč.
Brbončice vam bodo hvaležne.