Kvinoja z brokolijem
Kvinoja je starodavna rastlina, ki izvira iz južnoameriških Andov. Je značilno sladkastega okusa, zato jo lahko uporabimo kot samostojno jed ali kot dodatek juham, solatam ter za pripravo zdravega zajtrka. Kadar sem na tesnem s časom, si rada naredim kvinojo z brokolijem. Jed je hitro pripravljena, pa še sestavin ne potrebujemo veliko.
Kvinoja z brokolijem – pripomočki:
• nož
• ponev
• deska za rezanje
Kvinoja z brokolijem – sestavine:
• kvinoja
• brokoli
• feferon
• česen
• mlada čebula
• kapre
• parmezan
• sol
• poper
• oljčno olje
Kvinoja z brokolijem – postopek:
Kvinojo speremo pod vodo in kuhamo v vodi 10 minut, nato pa jo pustimo še 5 minut stati v pokriti posodi.
Medtem narežemo zelenjavo, nasekljamo česen, mlado čebulo narežemo na kolobarčke, steblo brokolija na majhne koščke, feferon na trakce.
V ponvi na olivnem olju na hitro prepražimo česen, dodamo steblo brokolija in feferon, malo popražimo in zalijemo z malo vode, da se stebelca nekoliko zmehčajo.
Dodamo še cvetove brokolija in kuhamo do mehkega.
Primešamo še kvinojo in postrežemo z naribanim parmezanom.