Čemažev pesto z orehi
Print Friendly, PDF & Email

Čemaž, imenovan tudi divji česen, je trajnica, ki ima svoj značilen vonj – vonj po česnu. Čemaž na naše telo deluje predvsem blagodejno, zato, si v teh pomladnih dneh le privoščite malo čemaža. Načini uporabe čemaža v kulinariki so zelo različni. Eden izmed načinov je tudi priprava čemaževega pesta, ki ga lahko dodajamo solatam, ali pa omakam in drugim jedem, lahko pa mu primešamo malo skute in kisle smetane in dobimo okusen čemažev namaz.

Tokrat vam prestavljam recept za čemažev pesto z orehi.

cemazev-pesto-z orehi (1)

Pripomočki za pripravo čemaževega pesta z orehi

  • nož
  • sekljalnik ali blender
  • čajna žlička
  • jedilna žlička
  • steklen kozarček za vlaganje s pokrovom
  • kuhinjska tehtnica

Sestavine za čemažev pesto z orehi

Za cca. 270 g končnega izdelka:

  • 150 g čemaža
  • 120 g orehov
  • 0,5 dl olivnega olja + 1 jedilna žlica
  • 1/4 čajne žličke soli

Postopek priprave čemaževega pesta z orehi

Čemaž operemo, orehova jedrca pa stehtamo in jih denemo v sekljalnik, v katerem jih grobo zmeljemo. Grobo mletim orehom dodamo čemaž, ki ga narežemo na manjše kose, dolijemo olivno olje in dodamo sol.

cemazev-pesto-z-orehi

Zmiksamo. Med samim miksanjem, naredimo občasne premore in s pomočjo žličke vsebino premešamo.

cemazev-pesto-z orehi (6)

Čemažev pesto z orehi je končan, ko dobimo enotno zmes.

cemazev-pesto-z orehi (7)

Čemažev pesto z orehi nadevamo v steklen kozarček in čez prelijemo 1 jedilno žlico olivnega olja.

cemazev-pesto-z orehi (8)

Kozarček dobro zapremo. Čemažev pesto z orehi hranimo v suhem in temnem prostoru.

cemazev-pesto-z orehi (2)

Vabim, da si pogledate še recept za čemažev pesto z orehi in parmezanom.  Ne spreglejte pa niti recepta za čemažev pesto s pinjolami.

Naj vam tekne, ne glede na to, kako ga boste uporabili!

Večer zdravja in okusnih sladic – prijavi se!

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.4]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor