Čemažev pesto z mandlji
Kot da bi vedela, nam pomlad vedno postreže z rastlinami, ki so v tem času dobrodošle za čiščenje organizma po prehransko napornih zimskih mesecih. Ena takšnih rastlin je čemaž, ki s svojo bogato mineralno sestavo, obilico za zdravje koristnih sestavin in veliko čistilno močjo pripomore k boljšemu počutju. Pripravite ga lahko na več načinov, najbolje pa ga je uživati v presni obliki. Presni čemažev pesto z mandlji ohrani bogato aromo in obilico zdravju koristnih sestavin. Priprava je enostavna, napolnjen v kozarčke pa lahko počaka tudi na zalogi.
Čemažev pesto z mandlji – pripomočki:
- deska
- oster nož
- zmogljivejši električni sekalec – blender
- žlička
- kozarčki in pokrovčki za shranjevanje (eden do dva manjša)
Čemažev pesto z mandlji – sestavine:
Čemažev pesto z mandlji – postopek priprave
Dan pred pripravo čemaževega pesta namočite mandlje. Zakaj namakati mandlje si preberite tukaj.
Mandle naslednji dan odcedite in pustite, da se nekoliko osušijo.
Narežite parmezan in čemaževe liste in jih skupaj z mandlji pretresite v blender.
Vse suhe sestavine nato dobro zmeljite. Med mletjem si pomagajte z žličko.
Med mletjem postopoma dodajte še oljčno olje in 1 dl vode.
Tako pripravljen čemažev pesto z mandlji pospravite v kozarčke. Pesto na vrhu gladko poravnajte z žličko in preko nalijte nekaj žlic oljčnega olja, da preprečite oksidacijo. Zaprite kozarčke in pospravite na zalogo v hladilnik.