Zelenjavna kašica s kolerabo, krompirjem in polento
Print Friendly, PDF & Email

Včasih smo v zagati, sploh na začetku uvajanja goste hrane dojenčku in kar ne vemo, kakšno kombinacijo živil ponuditi svojemu dojenčku.
Načinov je pravzaprav toliko, kot je idej v naši glavi. Ena izmed njih je tudi zelenjavna kašica s kolerabo (nadzemno), krompirjem in polento. Takšno zelenjavno kašico s polento pa lahko pripravite praktično v kakršni koli izvedbi. Kolerabo zamenjate z bučko, krompir s korenjem, ali pa za kašico uporabite samo kolerabo. Ali pa morda uporabite kolerabo, jabolko in polento (vem, zveni zelo smešno, a naši 5 mesečni deklici je ta kombinacija zelo všeč). Všeč ji je tudi kombinacija sliv in polente (priprava na enak način).
Skratka, igrajte se (seveda v okviru zelenjave in sadja, ki ga vaš dojenček že uživa oziroma sme uživati) in … naj ji/mu tekne! Kašica po spodnjem receptu je primerna od 5. meseca dalje, ko po uvajanju prve zelenjave in sadja dojenčku že lahko ponudimo tudi brezglutenska žita.

Pripomočki za pripravo zelenjavne kašice

  • posoda za kuhanje s pokrovko
  • kovinsko cedilo (ali palični mešalnik)
  • žlica
  • posodica v kateri bomo ponudili in shranili kašico
  • nožek

Sestavine za zelenjavno kašico s kolerabo, krompirjem in polento

Za okoli 150 g zelenjavne kašice

  • 40 g krompirja (1 majhen krompir)
  • 50 g kolerabe (nadzemna)
  • 1 jedilna žlica instant polente (cca. 15 g)
  • cca. 1,8 dl vode

Po potrebi:

  • prekuhana voda, materino mleko ali adaptirano mleko za redčenje

Priprava zelenjavne kašice s kolerabo, krompirjem in polento

Krompir in kolerabo olupimo in ju speremo pod tekočo vodo. Narežemo ju na majhne koščke in vse skupaj damo v posodo za kuhanje in zalijemo z okoli 1,5 dl vode. Posodo pokrijemo in v pokriti posodi kuhamo tako dolgo, da se krompir in koleraba skuhata. Pri meni je bilo to približno 15 minut.
Kot omenjeno lahko uporabite tudi jabolka, cvetačo, brokoli, slive, korenje, … Zgolj eno sadje ali zelenjavo, ali kombinacijo. Seveda izbirajte med živili, ki jih vaš dojenček že uživa. Prav tako prilagodite količine potrebam vašega dojenčka. Saj tako kot odrasli, tudi dojenčki ne pojedo enakih količin, eni več, drugi manj.

Malo pred koncem kuhanja zraven dodamo še žlico instant polente in jo vmešamo. Kuhamo 2-3 minute (odvisno od navodil proizvajalca) in odstavimo s štedilnika. Če boste uporabili navadno polento, upoštevajte daljši čas kuhanja (glejte navodila proizvajalca).

Sedaj vzamemo cedilo in ga postavimo na skodelico. S pomočjo žlice skozi cedilo prepasiramo polento z zelenjavo in zelenjavna kašica je pripravljena.
Lahko pa tudi vse skuhaj zgolj spasirate s paličnim mešalnikom. Mimogrede, moji mali deklici je sprva bolj teknilo, če sem ji spasirala s paličnim mešalnikom, saj je tako niso motile ‘pikice’ – zrnca polente.

Ker pa ima vsak dojenček drugačne želje in potrebe lahko dobljeno kašico še nekoliko razredčite, bodisi s prekuhano vodo, materinim mlekom ali adaptiranim mlekom.
Prav tako so količine v receptu okvirne, prilagodite jih potrebam in apetitu vašega dojenčka.
Naj mu/ji tekne!

Še več idej za obroke najdete na povezavi: Za najmlajše.

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor