Otroška sadna kašica jabolko-hruška
Print Friendly, PDF & Email

Sadne kašice so nepogrešljive pri uvajanju goste hrane dojenčka in malčka. Vendar imajo kupljene kašice večkrat dodan sladkor, konzervanse, sol in druge dodatke, za katere starši ne želimo, da jih naši malčki dobivajo v tako občutljivem obdobju. Zato lahko sami doma pripravite različne sadne kašice, ki jih lahko potem uporabite na več načinov; kot samostojno sadno malico ali kot dodatek različnim žitnim kašicam. Priprava vam ne bo vzela preveč časa, kašice pa lahko hranite tudi več mesecev v vaši shrambi. Mi bomo danes pripravili eno bolj osnovno, to je jabolko-hruška, vi pa lahko na isti način pripravite več različnih; jabolko-sliva, jabolko-korenček, jabolko-buča …

otroska-sadna-kasica-jabolko-hruska

Pripomočki za sadno kašico jabolko-hruška:

  • posoda za kuhanje na sopari ali večji lonec, kovinsko cedilo in pokrovka
  • deska za rezanje in nož
  • palični mešalnik
  • kuhinjska servieta
  • stekleni kozarčki s pokrovom (2 dl)

Sestavine za sadno kašico jabolko-hruška:

(za cca. 5 kozarčkov)

  • 3 jabolka
  • 3 hruške (če bi radi skuhali večjo količino kašic, damo približno 2 kg sadja, ki zadostuje za okrog 10 kozarčkov)
  • malo vode po potrebi

Priprava otroške sadne kašice jabolko-hruška

Sadje temeljito operemo, olupimo in narežemo na kocke. V večjo posodo nalijemo malo vode in nanj damo kovinsko cedilo. Sadje damo v cedilo in pokrijemo s pokrovko, ki pokrije celoten lonec.  Vodo zavremo in sadje soparimo, dokler  ne postane mehko, cca. 20 minut.

otroska-sadna-kasica-jabolko-hruska

Medtem ko soparimo sadje, pripravimo kozarčke. Temeljito jih umijemo z vročo vodo in jih postavimo v pečico, ki smo jo nastavili na 100 stopinj Celzija. Kuhano sadje nato zmiksamo s paličnim mešalnikom in še vročo kašico nalivamo v kozarčke. Če je kašica pregosta, dodamo malo vroče prekuhane vode.

Ko so kozarčki napolnjeni do polovice, jih malo potresemo, da se znebimo mehurčkov zraka, ki nam lahko pokvarijo kašico. Kašico nalijemo do konca, trdno zapremo pokrov, kozarček s kašico obrnemo na glavo in ga damo nazaj v pečico za 20 minut. Kozarce nato vzamemo iz pečice, pokrijemo, in pustimo čez noč, da se naredi vakuum.

otroska-sadna-kasica-jabolko-hruska

Kašice so pripravljene, da jih shranimo v shrambo ali klet, lahko pa jih kar takoj uporabimo. Odprto kašico shranimo v hladilniku in jo porabimo v treh dneh.

otroska-sadna-kasica-jabolko-hruska

Ocena:
Skupaj: 7 Povprečno: 4.7]

patricia

Moje vodilo v kuhinji je, da mora biti kuhanje preprosto, hitro, pa vendar še vedno okusno. Predvsem pa je treba izkoristiti vse dobrote, ki nam jih ponuja narava in kuhati sezonsko. Domači vrt, tržnica ali pa gozd nam ponujajo ogromno sestavin, ki jih lahko pripravimo za svoje domače.

Dodaj odgovor