Kašica za dojenčke jabolko-krompir z vaniljo
Print Friendly, PDF & Email

Jabolka so zelo hvaležna za kombiniranje pri pripravi otroških zelenjavnih in sadnih kašic. Jabolka lahko postopoma uvedete že po dopolnjenem 4. mesecu starosti. In več živil kot jih uvedete, več je možnosti za kombinacije. V nadaljevanju vam bom predstavila recept za sadno-zelenjavno kašico z jabolkom, ki je naši petmesečnici zelo všeč. Upam, da bo tudi vaš dojenček enakega mnenja.

Pripomočki za pripravo kašice jabolko-krompir z vaniljo

  • 2 manjši kozici
  • nožek
  • palični mešalnik (ali gosto cedilo in žlica)

Kašica jabolko-krompir z vaniljo

Za okoli 150 g kašice potrebujete:

  • 100-120 g jabolka (1 manjše jabolko ali 3/4 večjega)
  • 30-50 g krompirja (en majhen krompirček)
  • ščepec vanilje v prahu

Priprava kašice jabolko-krompir z vaniljo

Priprava je enostavna. Krompir olupimo, narežemo na manjše koščke (manjši kot bodo, hitreje bo krompir kuhan), jih speremo pod hladno tekočo vodo, damo v kozico, zalijemo z vodo in pristavimo na štedilnik. Ko krompir zavre, ga ob zmernem vretju kuhamo toliko časa, da se skuha. Moj je bil kuhan v približno 15 minutah.

Medtem, ko se krompir kuha, olupimo in na majhne koščke narežemo jabolko, ki mu seveda odstranimo tudi pečke in mušico. Tudi jabolko damo v kozico in ga zalijemo z vodo ter pristavimo na štedilnik.

Ko zavre kuhamo še 1-2 minuti in odstavimo s štedilnika. Običajno se lepo izide in sta krompir ter jabolko kuhana sočasno.

Kuhan krompir odcedimo in koščke krompirja damo v posodo v kateri bomo kašico spasirali.
H krompirju dodamo tudi koščke jabolka, ki pa jih zajemamo kar z žlico in tako k celoti dodamo tudi nekaj vode, v kateri se je jabolko kuhalo. Količina vode je odvisna od tega kako goste kašice ima vaš otrok rad. Jaz sem poleg vode, ki sem jo slučajno zajela s koščki jabolk dodala še 2-3 žlice vode v kateri so se kuhala jabolka. Dodamo še ščepec vanilje v prahu in vse skupaj spasiramo v sadno zelenjavno kašico.

Opomba avtorice
Namesto pasiranja s paličnim mešalnikom lahko vse skupaj zgolj pretlačite skozi gosto cedilo in nato razredčite z želeno količino vode (tiste, v kateri so se kuhala jabolka). Ali pa, če vaš dojenček že jé večje koščke, vse skupaj le pretlačite z vilicami.

Tako, kašico le še ohladimo na primerno temperaturo in že jo lahko ponudimo dojenčku.

Takšno kašico lahko naredite z različnimi kombinacijami. Moji deklici je najbolj všeč prav ta, rada pa ima tudi kombinacije: hruška-krompir, hruška-marelica, jabolko-hruška in pa jabolko-koleraba (nadzemna). Pripravite domačo kašico vašemu malčku tudi vi, saj je priprava hitra in enostavna, dojenčku pa bo zelo teknila.

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor