Zelenjavne tortilje s smetano
Zelenjavne tortilje s smetano so hitro pripravljene in okusne. Tortilje izvirajo iz Mehike, kjer jih uporabljajo kar namesto kruha, največkrat so iz koruzne ali pšenične moke. Nadevamo jih z različnimi nadevi, jaz vam bom tokrat predstavila recept za enega izmed mojih najljubših nadevov.
Zelenjavne tortilje s smetano – pripomočki:
- 2 skledi
- krožnik na katerem bomo zvijali tortilje
- posoda za praženje ali vok
- kuhalnica
- nož
- deska za rezanje
- ribežen
- žlička
- žlica
Zelenjavne tortilje s smetano – sestavine:
Za 4 tortilje oziroma za 2 osebi
- 2 manjši bučki čajoti (lahko vzamete tudi druge vrste bučk)
- manjša glava zgodnjega zelja
- 200 g kuhanega fižola
- 4 tortilje
- 250 ml smetane za kuhanje
- ščepec muškatnega oreščka
- žlička mlete kumine
- žlička česna v prahu (ali strok svežega česna)
- pol žlička kurkume
- ščepec ingverja v prahu
- sol in poper po okusu
- žlica olja
Zelenjavne tortilje s smetano – postopek:
Najprej olupimo čajoti in jima odstranimo koščice. Nato ju naribamo. Zelje očistimo in ga narežemo.
Na dobro segretem olju, prepražimo najprej naribani čajoti. Dodamo še narezano zelje in solimo. Malo zalijemo z vodo in dušimo do mehkega.
Ko se zelenjava zmehča, zalijemo s smetano za kuhanje in dodamo česen, kumino, kurkumo, ingver, muškatni orešček ter popopramo po okusu.
Na koncu dodamo še kuhan fižol in kuhamo še par minut, da se fižol dobro pregreje.
Tortilje segrejemo v ponvi in jih za minuto popečemo na vsaki strani. Olje ni potrebno.
Toplo tortiljo damo na krožnik in jo celo premažemo z zelenjavnim nadevom. Zavijemo jo kot zavitek. Tortilje se pripravljene.
Dober tek!