Zelenjavna zloženka
Print Friendly, PDF & Email

Zelenjavna zloženka je vitaminski mozaik, v katerem lahko porabimo različno zelenjavo z vrta in pustimo domišljiji prosto pot. Je odličen samostojni obrok, lahko pa je tudi priloga k mesnim jedem. Dobra je tako vroča, kakor hladna, tako jo lahko pripravimo tudi za naslednji dan.

zelenjavna zloženka

Zelenjavna zloženka – pripomočki:

  • nož
  • deska za rezanje
  • pečica (navadna)
  • posoda za kuhanje
  • posoda za mešanje
  • ponev
  • cedilo
  • velika žlica
  • majhna žlička
  • pekač (poljubne velikosti)

Zelenjavna zloženka – sestavine:

za 5 oseb

  • srednje velik brokolizelenjavna zloženka
  • 1 srednje velika bučka
  • 2 srednje velika jajčevca
  • 3 drobni krompirji
  • 2 stroka česna
  • šopek petršilja
  • sol
  • poper
  • muškatni orešček
  • žličko zelenjavne mešanice ( Najboljša jušna zelenjavna začimbna mešanica )
  • 2 žlici bele mehke moke
  • 400 ml mleka
  • 3 jajca
  • 200 ml smetanje za kuhanje
  • 3 kocke mehkega sira za mazanje (Zdenka sir)
  • maščoba za pekač

Zelenjavna zloženka – postopek

V vrelo osoljeno vodo položimo cel brokoli in ga kuhamo 4 minute, le toliko, da se malo omehča. Brokoli po kuhanju odcedimo in pustimo, da se ohladi.

zelenjavna zloženka

Bučke, jajčevce in krompir narežemo na rezine. Krompir do polovice skuhamo v vodi, v kateri smo kuhali brokoli. Bučke in jajčevce, v namaščeni ponvi, na hitro popečemo po obeh straneh. Med praženjem, hkrati, na hitro popražimo tudi nasekljan česen.

zelenjavna zloženka

Za polivko najprej na olju prepražimo moko in ko le – ta rahlo porjavi, …

zelenjavna zloženka

… jo zalijemo z mlekom in malo pokuhamo, da se zgosti. V še vročo maso dodamo smetano, sol, poper, muškatni orešček in  suho zelenjavno mešanico.

zelenjavna zloženka

Maso ohladimo in vmešamo jajca ter nasekljan petršilj …

zelenjavna zloženka

…  na koncu vmešamo še sir.

zelenjavna zloženka

Pripravimo brokoli tako, da mu obrežemo cvetne popke.

zelenjavna zloženka

Zdaj lahko pričnemo s sestavljanjem zelenjavne zloženke. V dobro namaščen pekač najprej položimo plast jajčevcev in jih polijemo z mlečno maso.

Na jajčevce položimo plast bučk in med bučke polagamo rezine krompirja ter ponovno polijemo z mlečno maso.

Na koncu položimo brokoli in preostale bučke ter zalijemo s preostalo mlečno maso.

zelenjavna zloženka

Pekač položimo v vnaprej ogreto pečico na 180 stopinj Celzija in pri tej temperaturi pečemo 45 minut.

zelenjavna zloženka

Ko je zloženka lepo obarvana, jo vzamemo iz pečice, razrežemo in postrežemo še vročo.

zelenjavna zloženka

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 10 Povprečno: 4.4]

Mojca A

Od malih nog sem bila mamin "asistent" v kuhinji in ta vloga mi je bila všeč. Rada jem in rada pečem, kuham malo manj, zato so tudi moji recepti bolj sladki, se pa najde tudi kakšen recept za lačen želodček, kateremu sladica šele sledi. Najbolj mi je v veselje, ko moje mojstrovine kmalu čudežno izginejo, domači pa se zadovoljno oblizujejo. :)

Dodaj odgovor