Zelenjavna zloženka
Zelenjavna zloženka je vitaminski mozaik, v katerem lahko porabimo različno zelenjavo z vrta in pustimo domišljiji prosto pot. Je odličen samostojni obrok, lahko pa je tudi priloga k mesnim jedem. Dobra je tako vroča, kakor hladna, tako jo lahko pripravimo tudi za naslednji dan.
Zelenjavna zloženka – pripomočki:
- nož
- deska za rezanje
- pečica (navadna)
- posoda za kuhanje
- posoda za mešanje
- ponev
- cedilo
- velika žlica
- majhna žlička
- pekač (poljubne velikosti)
Zelenjavna zloženka – sestavine:
za 5 oseb
- srednje velik brokoli
- 1 srednje velika bučka
- 2 srednje velika jajčevca
- 3 drobni krompirji
- 2 stroka česna
- šopek petršilja
- sol
- poper
- muškatni orešček
- žličko zelenjavne mešanice ( Najboljša jušna zelenjavna začimbna mešanica )
- 2 žlici bele mehke moke
- 400 ml mleka
- 3 jajca
- 200 ml smetanje za kuhanje
- 3 kocke mehkega sira za mazanje (Zdenka sir)
- maščoba za pekač
Zelenjavna zloženka – postopek
V vrelo osoljeno vodo položimo cel brokoli in ga kuhamo 4 minute, le toliko, da se malo omehča. Brokoli po kuhanju odcedimo in pustimo, da se ohladi.
Bučke, jajčevce in krompir narežemo na rezine. Krompir do polovice skuhamo v vodi, v kateri smo kuhali brokoli. Bučke in jajčevce, v namaščeni ponvi, na hitro popečemo po obeh straneh. Med praženjem, hkrati, na hitro popražimo tudi nasekljan česen.
Za polivko najprej na olju prepražimo moko in ko le – ta rahlo porjavi, …
… jo zalijemo z mlekom in malo pokuhamo, da se zgosti. V še vročo maso dodamo smetano, sol, poper, muškatni orešček in suho zelenjavno mešanico.
Maso ohladimo in vmešamo jajca ter nasekljan petršilj …
… na koncu vmešamo še sir.
Pripravimo brokoli tako, da mu obrežemo cvetne popke.
Zdaj lahko pričnemo s sestavljanjem zelenjavne zloženke. V dobro namaščen pekač najprej položimo plast jajčevcev in jih polijemo z mlečno maso.
Na jajčevce položimo plast bučk in med bučke polagamo rezine krompirja ter ponovno polijemo z mlečno maso.
Na koncu položimo brokoli in preostale bučke ter zalijemo s preostalo mlečno maso.
Pekač položimo v vnaprej ogreto pečico na 180 stopinj Celzija in pri tej temperaturi pečemo 45 minut.
Ko je zloženka lepo obarvana, jo vzamemo iz pečice, razrežemo in postrežemo še vročo.
Dober tek!