Zelenjavna priloga s travnika
Print Friendly, PDF & Email

Regrat, mlade koprive, trpotec in rman … so lahko prav okusna zelenjavna priloga. Raznovrstna pomladanska travniška zelišča, večini bolje pozna kot zdravilne rastline, nadvse uporabne in okusne, pa so tudi pri kuhi. Pred vami je izvrsten in zelo preprost recept za okusno zelenjavno prilogo, ki jo pripravimo iz travniških rastlin. Zelenjavna priloga s travnika vas bo navdušila, saj so pomladanske travniške rastline tako uporabne in okusne pri pripravi hrane.

zelenjavna-priloga-s-travnika

Kaj potrebujemo za zelenjavno prilogo s travnika:

  • deska za rezanje
  • nož
  • skleda
  • vok ali večja ponev
  • pokrovka
  • kuhalnica

Sestavine za zelenjavno prilogo s travnika (za 4 osebe):

  • večja skleda travniških rastlin: regrat, mladi listi trpotca, poganjki rmana, šopek divjega pora ali 1 steblo vrtnega pora
  • 100 g orehovih jedrc
  • sol
  • poper
  • olje

Postopek:

Zelenjavo očistimo in narežemo na enakomerne kose in trakove. Orehe na grobo nalomimo.
V voku na malo olja na hitro popražimo por, po potrebi dolijemo malo vode in dodamo ostalo zelenjavo. Vse skupaj na hitro podušimo, samo toliko, da zelenjava upade. Dodamo polovico nadrobljenih orehov, začinimo, na rahlo premešamo in pustimo za hip pokrito, da se okusi prepojijo. Zelenjavno prilogo ponudimo k polenti ali krompirju. Po vrhu potresemo s preostalimi orehi. Po okusu lahko jed obogatimo s kančkom olivnega ali bučnega olja in potresemo s parmezanom.

zelenjavna-priloga-s travnika

Nasvet
Nabiramo mlade in nepoškodovane liste travniških rastlin. Namesto orehov lahko zelenjavi dodamo tudi koščke suhe klobase, ki bodo dali zelenjavni prilogi izrazitejši okus. V tem primeru lahko opustimo oziroma zmanjšamo količino soli in popra v jedi.
Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Eva

Navdušena in zvedava raziskovalka sveta in sebe: lepot in darov narave, skrivnosti različnih kultur in svojih notranjih doživetij, občutkov in vtisov. Vse to so tudi moja kulinarična raziskovanja: prepletanje in nadgradnja tradicionalnih receptov, spoznavanje "naravne" kuhinje in izvirni eksperimenti.

Dodaj odgovor