Zelenjavna omaka za testenine
Print Friendly, PDF & Email

Testenine lahko postrežemo v 1001 omaki, zato so lahko testenine vedno drugačen obrok. Danes z vami delim recept za preprosto zelenjavno omako za testenine, ki jo lahko ponudite tudi poleg skutinih svaljkov, tortelinov ali pa kot prilogo k mesu in krompirju (še posebej paše k pire krompirju). Priprava je povsem enostavna.

zelenjavna-omaka-za-testenine (1)

Pripomočki za pripravo zelenjavne omake za testenine:

  • nož in deska za rezanje
  • kozica s pokrovko
  • merilnik tekočin
  • štedilnik
  • kuhalnica

Sestavine za pripravo zelenjavne omake za testenine:

(za 3 osebe)

  • 1 večja srednje velika cukini bučka
  • 1 večja rdeča paprika
  • 1 čebula
  • 2-3 stroki česna
  • 1,5 dl paradižnikove mezge  (če je nimate, lahko uporabite tudi 1 večji paradižnik, ki ga prej olupite in narežete na koščke)
  • šopek peteršilja ali 1 čajna žlička posušenega
  • 2-3 ščepci origana (ali bazilike)
  • sol in poper po okusu
  • ščepec muškatnega oreščka
  • malo maščobe (sama uporabim kokosovo maščobo)
  • poljubne testenine (količina, ki jo običajno skuhate, sama na osebo odmerim 60-80 g testenin (odvisno od jedca))

Postopek priprave zelenjavne omake za testenine:

Najprej na poljubne kose narežemo papriko in bučko (bučko lahko, če želite, tudi olupite). Prav tako olupimo in nasekljamo čebulo in česen (ter peteršilj, v kolikor imate svežega).

zelenjavna-omaka-za-testenine-1

Nato v kozici segrejemo malo kokosovega masla (ali maščobe, ki jo sicer uporabljate za kuhanje). Nato na hitro popražimo sesekljan česen in peteršilj. Le za nekaj sekund, toliko, da zadiši. Nato pa dodamo še sesekljano čebulo in na zmernem ognju počasi pražimo toliko časa, da čebula postekleni.

zelenjavna-omaka-za-testenine

Dodamo še narezane bučke in papriko, ter začinimo (poper, sol, origano, muškatni orešček).

zelenjavna-omaka-za-testenine (9)

Premešamo in v pokriti posodi kuhamo (naj na lahno brbota) 15 minut, vmes lahko občasno pomešamo. (Sedaj, v kolikor boste zraven zelenjavne omake ponudili testenine, pristavimo tudi posodo z vodo, v kateri boste, ko bo zavrela, skuhali testenine po navodilih z embalaže testenin).

Nato dodamo paradižnikovo mezgo (ali olupljen in na koščke narezan večji paradižnik).

zelenjavna-omaka-za-testenine (10)

Ponovno premešamo, okusimo ali smo dodali dovolj začimb za naš okus (po želji lahko še dosolimo, popramo … ) in v odkriti posodi kuhamo še 5-7 minut (če uporabimo svež paradižnik, kuhamo malček dlje, toliko, da se paradižnik lepo razpusti).

Zelenjavna omaka je pripravljena, da jo prelijete čez vaše najljubše testenine ali svaljke.

zelenjavna-omaka-za-testenine (11)

Pa dober tek!

Ocena:
Skupaj: 9 Povprečno: 4.6]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor